Het Ariosto Ensemble brengt straat- en kroegliederen en misdelen die op die liederen gebaseerd zijn. De foto is gemaakt tijdens een optreden van het ensemble in Antwerpen.
Het Ariosto Ensemble brengt straat- en kroegliederen en misdelen die op die liederen gebaseerd zijn. De foto is gemaakt tijdens een optreden van het ensemble in Antwerpen. Foto: Juul Sels

Concert bij Noordbrabants Museum in samenwerking met straatmagazine Sammy

Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Op zondag 19 december tussen 12.00 en 14.00 uur kunnen bezoekers van het Noordbrabants Museum verrast worden door Pop-Up Polyfonie, een project van het Ariosto Ensemble samen met het Bossche straatmagazine Sammy. Tijdens het optreden zijn verkopers aanwezig om het magazine aan de man te brengen.

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar. Dat is gevierd met allerlei feestelijkheden, optredens én een speciale, dubbeldikke editie van Sammy, gewijd aan het Brabants kloosterleven in de ruimste zin van het woord. Dit straatmagazine vraagt op positieve wijze aandacht voor mensen die het moeilijk hebben in onze samenleving. Doordat het magazine op straat wordt verspreid, biedt het de verkopers - mensen die dak- of thuisloos zijn (geweest) of niet kunnen rondkomen - een bescheiden extra inkomen.

Het Ariosto Ensemble is gespecialiseerd in repertoire vanaf circa 1500 en brengt straat- en kroegliederen en misdelen die op die liederen gebaseerd zijn. Deze liederen werden bewerkt door componisten van die tijd voor religieus gebruik. De muziek ging letterlijk vanuit de kroeg naar de kerk. De partituren zagen er schitterend uit met afbeeldingen die van Jeroen Bosch lijken te zijn. En dat klopt bijna: Jeroen Bosch had namelijk via het genootschap van de Zwanenbroeders contact met Petrus Alamire, eigenaar van een vooraanstaand atelier voor muziekpartituren.