In waterrijke graslanden als deze kun je soms duizenden eenden, ganzen en zwanen aantreffen.
In waterrijke graslanden als deze kun je soms duizenden eenden, ganzen en zwanen aantreffen. Foto: Ben Meurs

IVN-natuurmomentje: winter in Den Bosch

Verenigingen

DEN BOSCH | Ook al kan het koud en nat zijn, de winter is een geweldig seizoen om buiten te zijn. Om te genieten van prachtig gekleurde luchten bij zonsop- of -ondergang hoef je niet vroeg op te staan of laat naar bed te gaan: je krijgt ze cadeau op comfortabele tijden. Bomen en struiken hebben hun blad verloren, waardoor hun structuren prachtig zichtbaar zijn. Laat daar een laagje rijp op komen en we leven ineens in een betoverde wereld.

De winter is een rustperiode voor de natuur. Amfibieën, muizen, egels en vleermuizen zijn in winterslaap. Veel van onze ‘eigen’ vogels zijn vertrokken naar warmere gebieden en wintervogels zijn hier aangekomen. In waterrijke graslanden kun je soms duizenden eenden, ganzen en zwanen aantreffen. Voor deze vogels is ons land heel belangrijk en rondom Den Bosch hebben we veel van deze gebieden. Denk bijvoorbeeld eens aan de Gement, het Bossche Broek, het Kanaalpark, de Maasuiterwaarden en het Engelermeer. Op de website ivndenbosch.nl/natuurgebieden kun je ze vinden. Daar vind je ook informatie over wandelingen en ommetjes die je op eigen gelegenheid kunt maken in deze gebieden.

Plantenjacht

Kleinere vogels komen af op zaden, bessen en noten van diverse planten, bomen en struiken. In januari bloeien sommige heidesoorten en vanaf die maand kunnen we ook al genieten van Klein Hoefblad, bolgewassen en vroeg bloeiende bomen zoals Hazelaar en Witte Els. Plantaardige krachtpatsers als Madeliefje, Paardenbloem, Vroegeling en Dovenetel bloeien soms de hele winter door. FLORON organiseert zelfs een eindejaars bloeiende-plantenjacht waaraan iedereen kan meedoen! Meer info: floron.nl/plantenjacht.

Wandelingen

Het IVN organiseert in deze periode ook twee natuurwandelingen. Op zondag 19 december van 14.00 tot 16.00 uur een wandeling in Engelenstede bij Vinkel met als thema ‘Bomen in de winter’ en op vrijdag 14 januari van 09.30 tot 12.00 uur een winterwandeling door het Bossche Broek. Actief meedoen kan regelmatig samen met de werkgroep Landschapsbeheer, bijvoorbeeld kappen en zagen in een houtwal bij de Wamberg. Alle informatie over deze activiteiten is te vinden in de activiteitenkalender op de website: ivndenbosch.nl/natuur-activiteiten/agenda. Vanwege corona is aanmelden via de website verplicht.

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur en laat jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is aan de hand van cursussen, lezingen, wandelingen, natuurwerkdagen en een jeugdnatuurgroep. Meer info: www.ivndenbosch.nl.