Bericht van de gemeente 's-Hertogenbosch.
Bericht van de gemeente 's-Hertogenbosch.

Wat als je de energierekening niet langer kunt betalen?

Politiek

DEN BOSCH | De gemeente maakt zich zorgen om de groep inwoners die te maken krijgt met een stijgende energierekening en die niet in staat zijn deze te betalen. 

Vanuit het Rijk is een aanvullende compensatie beschikbaar voor inwoners met een laag inkomen. Voor een groep inwoners is dit mogelijk niet voldoende. Daarom roept de gemeente inwoners die problemen hebben met het betalen van hun energierekening op zich te melden bij ‘Eerste Hulp bij Geldzaken’. Samen wordt dan naar oplossingen gezocht.

Er is sprake van een uitzonderlijke situatie op de energiemarkt. De energieprijzen - in bijzonder die van gas - zijn de laatste maanden fors gestegen. Daarom heeft het Rijk de energiebelasting verlaagd. Daarnaast krijgen huishoudens met een laag inkomen volgend jaar een extra bijdrage van het Rijk. Voor een aantal huishoudens stijgt de energierekening echter zo hard, dat ze moeite krijgen met het betalen ervan. Deze huishoudens wil de gemeente ondersteunen. Wethouder Huib van Olden: “Het kan en mag niet zo zijn dat inwoners hierdoor niet meer hun boodschappen kunnen betalen of schulden krijgen. We laten hen niet in de kou staan. Bij Eerste Hulp bij Geldzaken kijken we naar de persoonlijke situatie en zorgen we voor een oplossing op maat.”

Om een vuist te maken tegen ‘energiearmoede’ wil de gemeente inwoners ook helpen keuzes te maken die over een tijd werken. Wethouder Mike van der Geld (Duurzaamheid): “Samen moeten we bezien hoe we huishoudens die met minder geld moeten rondkomen, kunnen betrekken in de energietransitie. Want besparen en opwekken van energie is goed voor ieders portemonnee én voor een fijne en duurzame leefomgeving. Daar werken we met elkaar naartoe door ook aanvullend in te zetten op energiemaatregelen voor iedereen.”

Zo deelt de gemeente tips om energie te besparen. Inwoners kunnen bovendien gebruik maken van subsidies voor duurzame maatregelen via Brabant Woont Slim (BWS) en energieadvies aanvragen bij 073 Energie. Aanvullend werkt de gemeente aan een besparingsprogramma waarmee ze inwoners ondersteunen bij duurzame oplossingen in en aan hun woning. Door de combinatie van financieel advies en ondersteuning én tips voor duurzamer gebruik van de woning, wordt een belangrijke stap gemaakt als het gaat over het aanpakken en voorkomen van energiearmoede.

Eerste Hulp Bij Geldzaken is bereikbaar op 073-6155155.