Schetstekening van het nieuwe watersportpaviljoen Engelermeer.
Schetstekening van het nieuwe watersportpaviljoen Engelermeer.

Nieuwe zeilhavens aan de Ooster- en Zuiderplas

Politiek

DEN BOSCH | Als het aan het college ligt, worden de zeilhavens aan de Ooster- en Zuiderplas vernieuwd. En komt er extra budget voor het realiseren van het watersportpaviljoen bij het Engelermeer. 

Hiervoor is nu onvoldoende geld in de begroting van de gemeente opgenomen. Het college van de gemeente ‘s-Hertogenbosch stelt aan de raad voor om te schuiven met bestaande budgetten. Daarmee komt er voldoende geld beschikbaar voor het realiseren van de zeilhavens en het watersportpaviljoen.

Zeilhavens

De zeilhavens aan de Ooster- en Zuiderplas in Den Bosch zijn inmiddels meer dan 40 jaar oud. En de steigers en kades moeten nodig worden vervangen. Op dit moment leidt de situatie regelmatig tot gevaarlijke taferelen en zijn de beide verenigingen beperkt in hun activiteiten. Bedoeling is dat de zeilhavens weer veilig en bruikbaar worden voor de verenigingen. Het college stelt de raad voor om voor de zeilhavens een investeringskrediet van 500.000 euro met een afschrijvingstermijn van 40 jaar beschikbaar te stellen.

Watersportpaviljoen

De gemeente besloot eerder een bedrag van in totaal 394.000 euro beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw van het watersportpaviljoen bij het Engelermeer in Den Bosch. Dit is echter niet voldoende omdat er extra kosten zijn ontstaan door bijvoorbeeld gestegen materiaalkosten. Het college wil daarom het budget verhogen met 200.000 euro.

Gereserveerd geld

Voor de nieuwe zeilhavens en de nieuwbouw van het watersportpaviljoen Engelermeer is zodoende extra budget nodig. Het gaat dan om in totaal een bedrag van 700.000 euro met een afschrijvingstermijn van 40 jaar. Het college wil hiervoor twee bestaande budgetten (gedeeltelijk) gaan gebruiken. Het gaat om een gedeelte van de beschikbare 1,3 miljoen euro voor nieuwbouw kleedkamers hockeyclub MHC Rosmalen. Daarvan wil het college 100.000 euro gebruiken. Natuurlijk is hierover eerst uitvoerig overleg geweest met de hockeyclub. Er is afgesproken om samen met de club een plan te maken. Dat plan gaat over het uitbreiden van het clubhuis en het renoveren van de kleedkamers van de club.

Renoveren sporthal

Verder kiest het college ervoor om het hele budget - 600.000 euro in totaal - dat staat gereserveerd voor het renoveren van sporthal de Hambaken, nu te gebruiken voor het realiseren van de zeilhavens en het watersportpaviljoen. De sporthal heeft een redelijke staat van onderhoud. Ook zijn er afgelopen tijd tal van verbeteringen aangebracht in sportpark de Hambaken. Dat maakt dat renovatie nu minder dringend is dan voorheen.