Marinthe Roelofsen en Erol van den Bergh zetten zich in voor alle mensen, jong en oud, die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.
Marinthe Roelofsen en Erol van den Bergh zetten zich in voor alle mensen, jong en oud, die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Foto: VinnyVisual - Vincent van de Ketterij

‘Een kerstdiner is niet voor iedereen vanzelfsprekend’

Human Interest

DEN BOSCH | Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 kwamen veel ouderen in verzorgingshuizen in een isolement terecht omdat ze geen bezoek meer mochten ontvangen. Het motiveerde de 25-jarige Erol van den Bergh om de actie Samen voor Den Bosch op te zetten, waarbij maar liefst 10.000 ouderen werden verrast met een goodiebag. Afgelopen weekend zette Samen voor Den Bosch drie gezinnen met een kleine beurs in het zonnetje door hen te verblijden met een kerstdiner.

door Astrid Berkhout

Tijdens het interview wordt Erol gebeld door zijn opa: of hij nog komt. Dat is niet zo vreemd want zijn opa is zijn beste vriend. Erol groeide namelijk op bij zijn moeder en grootouders. Zijn oma is overleden maar het nauwe contact met zijn opa is altijd gebleven. Het was dan ook niet makkelijk toen hij hem ten tijde van de eerste lockdown niet kon zien. “Hij is 92 jaar”, vertelt Erol trots. “Hij speelt een rol in een commercial over Samen voor Den Bosch die we aan het opnemen zijn. Deze zal o.a. te zien zijn bij Omroep Brabant en DTV Den Bosch.”

Kleine actie met een groots effect

Dit jaar helaas geen grootschalige actie zoals in 2020, toen hij zelfs langs mocht komen bij Mark Rutte. “Dat was wel bijzonder. We hebben het nu kleinschaliger aangepakt. Dat doet echter niets af aan de boodschap die we mee willen geven: kijk wat je in deze moeilijke periode voor een ander kunt betekenen.” Daarmee is het een kleine actie met hopelijk een groots effect. “Voor ons is dit een eenmalige actie, maar er zijn natuurlijk heel veel andere organisaties, zoals Warm Buffet en De Eettafel, die dit wekelijks doen. Zij verdienen alle aandacht.” In totaal drie gezinnen kregen thuis een vijfgangen kerstdiner voorgeschoteld. PLUS Mulder leverde de producten aan de chef-koks van restaurant FF Swanjéé, die vervolgens een culinair kerstdiner in elkaar draaiden, inclusief een bijpassend wijnarrangement van Proef. “De gezinnen zijn geselecteerd in samenspraak met Quiet Den Bosch, die zich inzet voor mensen in een armoedesituatie. Zo wisten we zeker dat het kerstdiner ging naar gezinnen die het echt goed kunnen gebruiken. Niet iedereen kan zich helaas een uitgebreid kerstdiner veroorloven. We hebben er een hele happening van gemaakt, ik ben er heilig van overtuigd dat ze dit moment nooit meer vergeten.”

Yes it can!

Gelukkig krijgt Erol bij de activiteiten die hij organiseert hulp van vrijwilligers en lokale ondernemers. Dat neemt niet weg dat de stichting Samen voor Den Bosch grotendeels drijft op zijn inzet. De afgelopen jaren heeft Erol al verschillende events georganiseerd, waaronder de dinnershow Helemaal Heppie, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan Het Vergeten Kind. Wat vormt zijn drijfveer om dit allemaal te doen? “Vanwege mijn eigen gezondheidsproblemen ben ik hiermee begonnen, ik wil graag iets doen voor de maatschappij. Het geeft bovendien structuur aan mijn dag en het is in zekere zin een overwinning op mezelf. Als mensen zeggen dat iets niet kan, is het extra leuk om te laten zien dat het wel degelijk mogelijk is.”

Volop plannen voor de toekomst

Erol timmert hard aan de weg om Samen voor Den Bosch verder te professionaliseren, samen met kersverse ‘partner in crime’ Marinthe Roelofsen. Ook zijn moeder sluit zich aan bij de stichting. “Het blijft niet bij deze actie. Zo zijn we druk bezig met podcasts waarin we maatschappelijke vraagstukken, waaronder psychische problematiek bij jongeren en ouderen, willen belichten. Ik denk dat we ons de afgelopen jaren wel hebben bewezen. Ik hoop dan ook dat we op korte termijn de benodigde financiële ondersteuning vinden zodat we hier ons werk van kunnen maken. Dat zou helemaal geweldig zijn!” 

Meer info: www.facebook.com/samenvoordenbosch.