"Qua spel ben ik geen speler voor de NBA. Daar is vooral entertainment belangrijk. In Europa is het meer zakelijk en pas ik beter met mijn hoge basketbal-IQ", aldus Sander Kanstein van Heroes Den Bosch.
"Qua spel ben ik geen speler voor de NBA. Daar is vooral entertainment belangrijk. In Europa is het meer zakelijk en pas ik beter met mijn hoge basketbal-IQ", aldus Sander Kanstein van Heroes Den Bosch. Foto:

Sander Kanstein heeft alle vertrouwen in mooie profcarrière

Sport

DEN BOSCH | Zijn droom? Profbasketballer worden in een buitenlandse competitie. Sander Kanstein (19) wil zijn geld verdienen in de topsport en heeft daar alle vertrouwen in. “Ik wil eerst mijn school afmaken en me daarna volledig focussen op het basketbal”, aldus de huidige center van Heroes Den Bosch M22.

door Leon Voskamp

Sander Kanstein uit Oss is de zoon van Robert-Jan Kanstein, die vroeger in Leiden profbasketballer was. Zijn vader overleed toen Sander 13 jaar was. Sander begon met basketballen in Pijnacker en na de verhuizing naar Oss sloot hij aan bij OBC Oss. Daar speelde hij zich in de kijker van Heroes Den Bosch en op 16-jarige leeftijd maakte hij de overstap. 

Jong team

Momenteel komt hij uit in het hoogste ‘jeugdteam’: M22. “We hebben een heel jong team. De meeste jongens zijn nog jonger dan 18 jaar, de oudste zal rond de 21 zijn. Binnen M22 gaat het voornamelijk om de ontwikkeling van spelers en wordt er minder naar resultaten gekeken. Als spelers krijgen we van onze coach Mike de Kraker veel verantwoordelijkheid en is er ruimte voor eigen initiatief. We moeten probleemoplossend denken en tijdens trainingen praten we veel. Natuurlijk gaat het in het basketbal om winnen, maar de filosofie van Heroes Den Bosch is om de spelers op allerlei vlakken optimaal te laten ontwikkelen richting een professioneel team.”

Fysiek zware sport

Vier keer in de week meldt de Ossenaar zich in Sporthal Maaspoort in Den Bosch voor een training van zijn team en in het weekend staat de wedstrijd op het programma. Tevens is hij een aantal keer per week in het krachthonk te vinden. “Basketbal is een fysiek zware sport waarbij je heel veel meters aflegt, veel springt en snel moet handelen. Het is belangrijk om topfit te zijn.” In de zomer buiten de competitie om doet hij samen met teamgenoten mee aan 3x3 toernooitjes. “Een heel ander basketbal, maar wel leuk om te doen.”

Indrukwekkend postuur

Met zijn 2.05 meter en 110 kilo is hij een indrukwekkende speler qua postuur. Als center houdt hij naar eigen zeggen van hard spel. “Ik ben een type dat in wedstrijden naar ballen duikt en keihard werkt. Qua spel ben ik geen speler voor de NBA. Daar is vooral entertainment belangrijk. In Europa is het meer zakelijk en pas ik beter met mijn hoge basketbal-IQ.”

Studie

Kanstein kreeg vorig jaar al de kans om mee te trainen met het eerste, maar tot een doorbraak leidde het toen nog niet. Er was daarnaast ook belangstelling van een ander team, maar hij besloot de stap nog niet te zetten. “Ik vind school heel belangrijk en wil mijn studie Marketing en Communicatie afronden. Ik ga het niet afraffelen en wil volgend jaar graag mijn diploma op zak hebben. Daarna komt er ruimte voor mij om me nog meer op het basketbal te focussen. Doorbreken bij Heroes Den Bosch is natuurlijk een mooi doel, een club die zich weet te onderscheiden van andere ploegen. Op het gebied van entertainment bijvoorbeeld is de sfeer top. Qua prestaties doet Heroes Den Bosch het ook goed.”

NBA-materiaal

Kanstein vervolgt: “Je merkt dat de sport groeiende is in Nederland. De komst van de BNXT League was een goede stap. Het Nederlandse team maakt ook stappen. De toekomst zie ik positief tegemoet. Er zijn veel Nederlandse jongens bij college-teams in Amerika en die zijn zeker NBA-materiaal.”

Buitenland

Bovenaan zijn verlanglijstje staat een stap naar een buitenlandse competitie. “Er gaan ieder seizoen verschillende jongens -ook uit de M22- naar goede buitenlandse clubs. Ik zie dat avontuur ook zitten. Ik heb er vertrouwen in dat ook voor mij een mooie carrière wacht.”