Gemeente maakt werk van een autoluwe binnenstad

DEN BOSCH | Om ervoor te zorgen dat de binnenstad aantrekkelijk en bereikbaar blijft, wil de gemeente een autoluwe binnenstad bewerkstelligen. Een binnenstad waar fietsen, lopen, deelmobiliteit en openbaar vervoer wordt gestimuleerd en die selectief toegankelijk is voor auto's. 

Het nemen van de juiste maatregelen blijft ingewikkeld. Vooral omdat hier verschillende en soms ook tegenstrijdige belangen bij komen kijken. Dit vraagt dan ook om een zorgvuldig proces. Uiteindelijk maakt de gemeente een integrale afweging waarbij onder andere naar de leefbaarheid, economie en bereikbaarheid wordt gekeken. Wethouder Ufuk Kâhya: “Om te komen tot een selectief toegankelijke binnenstad moeten er keuzes worden gemaakt. Dan is het belangrijk om te weten wat inwoners en belanghebbenden daarbij belangrijk vinden. Maar ook dat we maatregelen nemen zodra het kan. Zo zorgen we voor een bereikbare binnenstad waar het aangenaam wonen, verblijven en werken is. Een binnenstad met schone lucht en ruimte voor ontmoeting.”

De gemeente is gestart met het interviewen van diverse belanghebbenden, zoals Hartje Den Bosch, Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad, logistieke partijen en bewonersgroepen. Die gesprekken gaan over de verschillende manieren waarop de gemeente het selectief toelatingssysteem uit kan gaan voeren. De laatste interviews vinden deze maand plaats. Daarna (januari 2022) organiseert de gemeente een mobiliteitsarena met alle deelnemers van deze interviews. Met als resultaat een overzicht van verschillende mogelijkheden voor de uitvoering en de maatregelen voor de korte termijn. Het college neemt begin 2022 hierover een besluit.

Aansluitend werkt de gemeente dit verder uit en mogelijk worden er direct maatregelen getroffen. Indien nodig voert de gemeente verdere onderzoeken uit. Denk aan verkeersonderzoeken, technische uitwerking van mogelijke oplossingen en juridische trajecten. Daarin worden andere lopende processen zoals de zero-emissie zone in 2025 en slimme stadslogistiek meegenomen. Ook probeert de gemeente aan te sluiten bij andere acties vanuit het economisch actieplan voor de binnenstad.

Op dit moment zijn al enkele maatregelen getroffen. Zo is in overleg met bewoners de Mgr. Prinsenstraat afgesloten om de verkeersoverlast te beperken. Ook worden er binnenkort kleine maatregelen getroffen in de Sint Josephstraat en plaatst de gemeente als proef plantenbakken in de Sint Jorisstraat.