Bij Oranje onder 15 jaar maakte Mees Voets zijn debuut als jeugdinternational. Met Onder 18 deed hij dit jaar mee aan het EK in Rusland.
Bij Oranje onder 15 jaar maakte Mees Voets zijn debuut als jeugdinternational. Met Onder 18 deed hij dit jaar mee aan het EK in Rusland. Foto:

Rugbyer Mees Voets van The Dukes droomt van debuut in Oranje

DEN BOSCH | Waar hij van droomt? Een carrière als professioneel rugbyspeler bij een mooie buitenlandse club en uitkomen voor het Nederlands team. Mees Voets is in ieder geval goed op weg om zijn dromen waar te maken. De 18-jarige Ossenaar is jeugdinternational en krijgt veel speeltijd bij The Dukes, dat uitkomt op het hoogste niveau van Nederland. Een gesprek over oorlog in het veld en kippenvel tijdens het Wilhelmus.

door Leon Voskamp

Oss heeft geen eigen rugbyvereniging en ook geen rugbyhistorie. Mees Voets kwam bij de sport terecht via zijn oudste broer. "Hij voetbalde, maar had als grote, stevige gast geen zin meer in het vele loopwerk. Via onze tuinman - ook een flinke vent - kreeg hij de tip om aan rugby te gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan en hij meldde zich aan bij Octopus in Uden. Ook mijn middelste broer ging vervolgens rugbyen. Ik stond als jongen van 1 jaar al langs de zijlijn en toen ik 4 jaar was, ben ik lid geworden." Hij was veruit de jongste, maar genoot van de sport. "Ik stond in het veld met jongens van 6, 7 of 8 jaar. Als kind is het fysieke contact met rugby natuurlijk wat minder. Maar hoe ouder je wordt, hoe harder het eraan toegaat. Een talent was ik niet. Tot mijn 9e was ik best wel bang in het veld. Totdat ik een knopje vond in mijn hoofd en dat aanzette. Toen verdween de angst en werd duidelijk dat ik talentvol was."

Tot zijn 14e was hij lid bij Octopus en trainde hij daarnaast bij Rugby Academy Zuid, waar de grootste talenten uit Zuid-Nederland bij elkaar komen. "Toen ik 14 was, besloot ik over te stappen naar The Dukes in Den Bosch. Daar spelen ze op het hoogste niveau en dat vond ik beter voor mijn ontwikkeling. Een geweldige club waar de jeugd de kans krijgt."

Vanuit de Onder 18 zette Voets dit seizoen de stap naar The Dukes Espoirs U23. "De stap vanuit de jeugd naar de senioren is enorm. Fysiek zijn volwassenen veel verder. Met de Espoirs heb je een tussenstap. We doen het goed en staan bovenaan. Daarnaast krijg ik best veel kansen bij het eerste. Er zijn weekenden geweest dat ik bij beide teams speel. Ik ben blij dat ik ondanks mijn jonge leeftijd zoveel minuten mag maken."

De allergrootste en allersterkste is Voets niet. Wel is hij met zijn snelheid en inzicht een belangrijke kracht. "Als center ben ik degene die de verdediging stuurt en mijn gebied afschermt. In de aanval heb ik ook een sturende rol en gooi ik de bal als er ruimte ligt naar de zijkant. Maar als de kans er is, kan ik ook voor eigen succes gaan. Natuurlijk zie je bij de tegenstander gasten van 120 kilo die jou helemaal kapot willen maken, het kan soms echt oorlog zijn. Maar bang ben ik nooit. Ik ben meestal toch sneller en ga uit van eigen kwaliteit."

Naast de topsport studeert hij Marketing & Communicatie aan de Young Talent Academy in Nijmegen. Voor zijn vervolgstudie gaat hij volgend jaar het liefst naar het buitenland. "Een studie wil ik combineren met rugby bij een collegeteam. In landen als Engeland, Ierland, Schotland of Wales is rugby enorm populair en ligt het niveau hoog. Maar ook zijn er voor mij opties in Amerika. Daar is flink geïnvesteerd in rugby en groeit de sport enorm."
Vanuit een collegeteam maken jaarlijks veel spelers de overstap naar een professionele club. "Dat is een droom voor mij. Ik ben ambitieus en werk er hard voor. We gaan zien wat de toekomst zal brengen."

Bij Oranje onder 15 jaar maakte hij zijn debuut als jeugdinternational. Met Onder 18 deed hij dit jaar mee aan het EK in Rusland. "Toen ik op het veld stond en het Wilhelmus werd gespeeld, was ik ontzettend trots. Uitkomen voor je land is het mooiste wat er is. Natuurlijk droom ik later ook van het grote Oranje. Dat is zeker reëel, maar daarvoor zal ik hard moeten blijven werken."