Opnieuw geen groots vuurwerpspektakel tijdens de komende jaarwisseling. Maar sterretjes en ander kindervuurwerk afsteken mag natuurlijk wel.
Opnieuw geen groots vuurwerpspektakel tijdens de komende jaarwisseling. Maar sterretjes en ander kindervuurwerk afsteken mag natuurlijk wel. Foto:

Vuurwerkverbod van kracht in heel Nederland

Human Interest

DEN BOSCH | De verkoop en het afsteken van vuurwerk is aankomende jaarwisseling opnieuw verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg te voorkomen. Wie tijdens de jaarwisseling toch vuurwerk afsteekt, riskeert een boete van zeker 100 euro en een strafblad. 

Verkoop en het afsteken van vuurwerk is net als vorig jaar de komende jaarwisseling niet toegestaan. Dit om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. De ministerraad heeft op voorstel van minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met dit tijdelijke verbod.

Fop- en schertsvuurwerk mag wel

Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Fop- en schertsvuurwerk (zogenaamd categorie F1 vuurwerk) is wel toegestaan. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten, trektouwtjes, bengaals vuur, bengaalse lucifers, fonteinen, kerstcrackers en confettibommen. Dit vuurwerk is het hele jaar door te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt.

Overlast melden

Als u overlast ervaart door vuurwerk of vermoed dat iemand illegaal vuurwerk bezit, kunt u dit melden bij de politie op 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Bij noodsituaties belt u met 112.