Volgens online sportplatform Fitchannel kiezen de meeste thuis sporters voor online fitness, boksen, yoga en verschillende online dansprogramma's.
Volgens online sportplatform Fitchannel kiezen de meeste thuis sporters voor online fitness, boksen, yoga en verschillende online dansprogramma's.

Zo houd je goede voornemens vol nu de sportschool gesloten is

Sport

DEN BOSCH | Een nieuw jaar staat voor de deur en voor veel mensen gaat dat gepaard met goede voornemens. Met stip bovenaan in de lijstjes staat het doel om meer te sporten en af te vallen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar nu de sportscholen dicht zijn? Haal je inspiratie uit deze tips!

Veel mensen grijpen na de feestdagen de kans om hun leefstijl te verbeteren door meer te bewegen en gezonder te eten. Een nieuw jaar is namelijk een frisse start! Maar waar velen enthousiast aan die gezonde idealen beginnen, houden de meeste mensen deze niet lang vol. Bij de gemiddelde Nederlander houden de goede voornemens namelijk zo’n twaalf dagen stand.

Gedragsverandering

Hoe komt het nou eigenlijk dat we met zoveel goede moed onze doelenlijstjes samenstellen, maar dat een kwart van de goede voornemens het einde van de eerste week niet haalt? Eigenlijk is dat voor 99% van de mensen hetzelfde: we lopen massaal vast op discipline. Het volhouden vereist een gedragsverandering, waar de meeste mensen niet op zijn voorbereid. Deze gedragsverandering begint bij het verkiezen van je lange termijn succes boven je korte termijn gemak. Daarbovenop komt in de huidige tijd nog een extra uitdaging, want: welke sportactiviteit ga je doen nu de sportscholen dicht zijn?
Volgens online sportplatform Fitchannel kiezen de meeste thuis sporters voor online fitness, boksen, yoga en verschillende online dansprogramma’s. Heb je eenmaal een sportactiviteit gevonden die bij je past, dan is het vooral een kwestie van doen! Maar hoe zorg je ervoor dat je die discipline voor je goede voornemens op dag 12 nog net zo sterk is als op dag 1? Of beter nog: dat je het sporten en afvallen volhoudt zodat je jouw goede voornemens dit jaar wel behaalt?

Tip 1: Stel jezelf een doel

Door doelen te stellen wordt jouw goede voornemen om af te vallen concreet en haalbaar. Stel een einddoel en bepaal hoeveel kilo je mag kwijtraken om op een gezonde manier af te vallen. Het is belangrijk dat je doelen realistisch zijn. Je maakt het jezelf anders onnodig moeilijk en dit zal op termijn een averechts effect hebben.

Tip 2: Voldoende ruimte

Waar sommigen misschien denken dat je allerlei materialen en apparaten nodig hebt om een goede start te maken met afvallen, blijkt het tegendeel waar. Als je op een gezond tempo kilo’s wilt kwijtraken dan kan dat prima zonder dure fitness apparaten. Het enige dat je nodig hebt is voldoende bewegingsruimte en je eigen lichaamsgewicht!

Tip 3: Beloon jezelf

Heb je een extra steuntje in de rug nodig om te starten met thuis sporten? Zet dan alvast die lekkere groene smoothie of gezonde lunch klaar om na de training van te genieten. Kies wel voor iets gezonds dat helpt bij het afvallen! Je kunt jezelf ook belonen met een kledingstuk, verzorgingsproduct of iets dat jouw trainingsdag extra fijn maakt. Een lekker bad of dubbele Netflix aflevering. Op die manier ga je zelfs uitkijken naar jouw trainingsdag.

Tip 4: Sport op vaste momenten

Wist je dat veel fanatieke thuissporters op vaste momenten in de week trainen? Het zorgt ervoor dat ze het thuis sporten op de lange termijn beter volhouden. Bepaal welk moment van de dag voor jou het beste werkt en zet die sportsessie alvast in je agenda. Ook dit maakt jouw training concreet en het zorgt ervoor dat je er niet onderuit kan.

Tip 5: Sport samen

Samen sporten is niet alleen leuk, maar ook ontzettend effectief. Door samen te sporten, houd je het sporten en afvallen vaak beter vol. Je motiveert elkaar en hebt plezier tijdens het sporten. Ga daarom op zoek naar een sportbuddy. Het kan net die extra stok achter de deur zijn die jij nodig hebt om het sporten vol te houden.