Nergens in Nederland wordt het Driekoningenfeest zo groots gevierd als in Den Bosch. (Foto: Henk van Esch)
Nergens in Nederland wordt het Driekoningenfeest zo groots gevierd als in Den Bosch. (Foto: Henk van Esch) Foto: Henk van Esch

Geen Driekoningenintocht in Den Bosch, wel speciale Driekoningenfilm en -kleurplaat

Human Interest

DEN BOSCH | Na het vieren van het Kerstfeest bereidt de aloude Hertogstad zich gewoonlijk voor op Koninklijk bezoek. Traditioneel, uitbundig, gastvrij en pontificaal verwelkomt de stad jaarlijks de Drie Koningen uit het Oosten; Caspar, Melchior en Balthasar. 

De Driekoningenintocht en viering kent een lange traditie in Den Bosch. Al sinds 1930 volgen de Drie Wijzen uit het Oosten de Bijbelse ster via de Grote Kerk op weg naar de stal in de Sint-Jan om het pasgeboren kindje Jezus hun geschenken aan te bieden. Nergens in Nederland wordt het Driekoningenfeest, waar honderden kinderen aan mee doen, zo groots en inhoudsvol beleefd als in Den Bosch. Helaas, ook dit jaar is alles nog anders. Daarom kan Stichting Driekoningen ‘s-Hertogenbosch de editie van 2022 op 6 januari niet live door laten gaan. Toch wil de stichting dit speciale kinderfeest niet zomaar ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom introduceert de stichting ‘De Driekoningenweek’!

Tijdens de Driekoningenweek vraagt Stichting Driekoningen ‘s-Hertogenbosch met behulp van een speciale Driekoningenfilm het volgende aan kinderen: ‘Kleur de Driekoningenkleurplaat in, voeg er een persoonlijke boodschap aan toe en geef deze aan iemand die een lief berichtje goed kan gebruiken.’ Deze zeer fraaie en informatieve film (versie 2022) focust zich op het vierde geschenk. In de huidige moeilijke tijd staat het vierde geschenk met name voor het omzien en solidair zijn naar elkaar en aandacht hebben voor kinderen die het in deze (corona)periode erg lastig hebben. Vanzelfsprekend hebben de Drie Koningen ook een prominente rol in de film. Om dichtbij de belevingswereld van de kinderen te blijven, zijn er in een klaslokaal opnames gemaakt waar kinderen te zien zijn die de tweezijdige Driekoningen kleurplaat/tekening inkleuren - ontworpen door Studio Boot - met ruimte voor het schrijven van een persoonlijk bericht of wens. Vervolgens is te zien dat de kleurplaat (het vierde geschenk) gegeven wordt aan iemand die een lief berichtje goed kan gebruiken. Basisschoolkinderen hebben in deze moeilijke tijd regelmatig te maken gehad met een gedwongen quarantaine. Een lief klein gebaar - van een kind naar een kind - maakt dan een wereld van verschil. De tekst voor de film is geschreven door Mijke Pol, zij verzorgt ook de voice-over. Ruut van der Beele en Jef Monté zijn verantwoordelijk voor de regie en de opname. Bekijk en beluister de kindvriendelijke Driekoningenfilm via de social media kanalen van Stichting Driekoningen ‘s-Hertogenbosch en op de website 3kdb.nl. Hier is ook de tweezijdige kleurplaat te downloaden.