Den Bosch viert in 1940 Driekoningen. Collectie Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Fotonummer: 0024580. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden)
Den Bosch viert in 1940 Driekoningen. Collectie Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Fotonummer: 0024580. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden) Foto: Fotopersbureau Het Zuiden

Ons Den Bosch van weleer:
viering Driekoningen in 1940

DEN BOSCH | Iedere twee weken plaatsen wij historische foto's onder de noemer 'Ons Den Bosch van weleer'. Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Op donderdag 6 januari is het weer Driekoningen. Zoals je op de foto kunt zien gingen kinderen in Den Bosch in 1940 ook al zingend en verkleed van deur naar deur om Driekoningen te vieren. Driekoningen wordt overigens in meerdere landen gevierd, waaronder in België (Vlaanderen om preciezer te zijn), Duitsland, Italië en Frankrijk. In Nederland is het Driekoningenfeest al ruim zevenhonderd jaar aanwezig. Wat veel mensen echter niet weten is dat Driekoningen in Nederland ooit is begonnen als een bedelfeest. Net als bij Sint Maarten en Nieuwjaar mochten arme mensen in de koude wintermaanden langs de deuren gaan om te zingen en om voedsel te krijgen. Driekoningen was het laatste bedelfeest van de kersttijd. Pas vanaf de negentiende eeuw werd deze traditie een kinderfeest.

Erfgoed 's-Hertogenbosch
Erfgoed 's-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto's en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl.