Duizenden geredde bomen krijgen een tweede leven

DEN BOSCH | Van 13 tot en met 16 januari presenteert 'Bomenhub Minitopia' in samenwerking met 'Vermeer Duurzame Diensten' en 'Meer Bomen Nu' de Brabantse Oogstvierdaagse. Op zoveel mogelijk plekken worden met behulp van een groot team aan vrijwilligers inheemse zaailingen geoogst. 

In Brabant zijn in totaal ruim 200.000 bomen aangevraagd, een prachtig getal en een hele mooie uitdaging. Daarom wordt er gedurende de oogstvierdaagse vier dagen lang alles op alles gezet om zoveel mogelijk zaailingen te kunnen aanbieden. Gedurende het oogst- en plantseizoen helpen honderden Brabantse vrijwilligers vervolgens mee om al deze bomen en struiken in één winterseizoen te (ver)planten. Onder leiding van boswachters, ecologen en terreinbeheerders worden jonge boompjes en struiken verzameld op plekken waar ze ongewenst zijn. Vervolgens worden ze verhuisd naar plekken waar ze volwassen kunnen worden. Geoogste zaailingen mogen overwinteren bij Bomenhub Minitopia in Den Bosch. Bomenhub-coördinator Stijn Mertens vertelt: "De gemeente 's-Hertogenbosch staat voor een gezonde, groene en klimaatbestendige leefomgeving en heeft de ambitie uitgesproken om 100 hectare nieuw bos rondom de stad te verwezenlijken. Dat is een nobel streven, maar die bomen moeten ook ergens vandaan komen. Natuurlijk kunnen bomen gekweekt worden, maar jaarlijks worden veel zaailingen uit bossen en gemeenteplantsoenen versnipperd. Simpelweg omdat bomen rooien goedkoper is dan opnieuw planten. Ik noem dat groene kapitaalvernietiging en het is ook zonde, want er zijn meer dan genoeg mensen bereid een handje te helpen met oogsten en opnieuw planten. Ik geloof dat, wanneer je in jouw omgeving met eigen handen iets hebt geoogst of aangeplant, je dan meer respect ontwikkelt voor wat daar groeit. Minitopia Bomenhub helpt op deze manier bij het creëren van ecologisch bewustzijn, respect voor de natuur, hittestress tegen te gaan, de biodiversiteit in de stad te vergroten en samenwerking en participatie bij bewoners aan te wakkeren."

Heb je zelf zaailingen in de aanbieding die je graag wilt doneren? Dat kan! Op 12 februari is de landelijke ‘Doneer-een-zaailing-dag'. Bomenhub Minitopia in Den Bosch staat dan (naast alle andere locaties) klaar om ongewenste zaailingen en stekken uit tuinen te ontvangen en een tweede leven te geven. Tot eind maart zijn er in het hele land (ook in Den Bosch en Engelen) speciale oogst- en plantdagen waar je kunt helpen. Meer info: https://meerbomen.nu/ik-doe-mee/ikwilhelpen/.