Op de foto zien we druk scheepvaartverkeer ergens tussen 1910 en 1930. Fotonummer: 0003775. Collectie: Erfgoed ’s-Hertogenbosch
Op de foto zien we druk scheepvaartverkeer ergens tussen 1910 en 1930. Fotonummer: 0003775. Collectie: Erfgoed ’s-Hertogenbosch Foto: Collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch

Ons Den Bosch van weleer: drukte op de Zuid-Willemsvaart

Historie

DEN BOSCH | Iedere twee weken plaatsen wij historische foto’s onder de noemer ‘Ons Den Bosch van weleer’. Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Erfgoed ’s-Hertogenbosch. 

De Zuid-Willemsvaart is een kanaal dat vernoemd is naar koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, één van de voortrekkers van het project. Een uitbreiding van de belangrijkste vervoerswegen - indertijd de waterwegen - moest de ontsluiting van het Zuiden en de handel in het Noorden bevorderen. In 1822 werd begonnen met de werkzaamheden aan de Zuid-Willemsvaart. Dit jaar is dat dus exact 200 jaar geleden. Het oorspronkelijke kanaal - met een totale lengte van 123 kilometer - werd met de hand gegraven door enkele honderden kanaalarbeiders die vaak van buiten de streek kwamen. Op bovenstaande foto - die ergens tussen 1910 en 1930 is gemaakt - zien we druk scheepvaartverkeer van stoomboten op de Zuid-Willemsvaart. De naam van de fotograaf is onbekend.

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl.