Versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport, horeca blijft voorlopig nog dicht

DEN BOSCH | Het kabinet maakte vrijdag meerdere versoepelingen van maatregelen bekend. Zo is er voor sporters, contactberoepen, detailhandel en onderwijs weer wat meer mogelijk. Minder goed nieuws was er voor de horeca, de theaters en de musea. Deze moeten tot tenminste 25 januari de deuren gesloten houden.

"Het enorme aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere voorzieningen - waaronder de horeca - voort te zetten tot dinsdag 25 januari wanneer opnieuw wordt besloten of er meer kan”, aldus premier Mark Rutte. Rutte laat weten dat er volgens hem ‘een verantwoord risico' wordt genomen. Over een dag of tien hoopt het kabinet meer versoepelingen te kunnen aankondigen. Dan wordt als eerste aan de horecasector gedacht. Rutte: "Ik doe alleen geen harde toezeggingen.”

Nadat op 10 januari de scholen in het primair en voortgezet onderwijs al openden, kan het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs per direct ook worden hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten zijn weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet welkom. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft wel verplicht bij sport- en cultuurbeoefening binnen (vanaf 18 jaar).

De deuren van de detailhandel gaan dagelijks weer tot 17.00 uur open. Daarbij moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden en er geldt een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio's, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk ook weer hervatten tot 17.00 uur.

De mondkapjesplicht en het advies wordt uwel itgebreid. Geen stoffen mondkapjes meer, maar medische. Ga voor alle informatie over de uitbreiding van de mondkapjesplicht en het -advies naar www.rijksoverheid.nl/mondkapje.

Wie minimaal een week geleden een boosterprik heeft gehad, of in 2022 een coronabesmetting heeft gehad, hoeft per direct niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Het quarantaineadvies voor mensen met cruciale beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt. 

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.