Samen bouwen aan een autoluwere binnenstad

DEN BOSCH | Om te zorgen dat de historische binnenstad aantrekkelijk en bereikbaar blijft, wil de gemeente graag een autoluwe binnenstad realiseren. Een binnenstad waar we fietsen, lopen, deelmobiliteit en openbaar vervoer stimuleren. En die selectief toegankelijk is voor autoverkeer, maar wel inclusief. 

Het nemen van maatregelen daarvoor is ingewikkeld. De gemeente heeft daarbij ook te maken met verschillende, soms tegenstrijdige belangen. Dit vraagt om een zorgvuldig proces met alle belanghebbenden. Sinds afgelopen zomer is de gemeente hierover in gesprek met een groot aantal belanghebbenden bij de binnenstad. Het gaat om vertegenwoordigers van bewonersgroepen, bedrijven, mobiliteitspartners, Hartje Den Bosch, BLB en de fietsersbond. Naast interviews organiseerde de gemeente afgelopen week een mobiliteitsarena. Wethouder Ufuk Kâhya: "We zullen de komende tijd keuzes moeten maken. Daarbij is het belangrijk dat we goed zicht hebben op wat voor bewoners en gebruikers belangrijk is. Sinds van de zomer heb ik een grote betrokkenheid en bevlogenheid gezien bij de belanghebbenden. Het is fijn dat ze hebben aangegeven ook bij het vervolg betrokken te willen blijven. Zo bouwen we samen aan een autoluwere binnenstad.”
De gemeente interviewde de deelnemers één op één. In de circa 20 interviews heeft deze de belangen en meningen opgehaald. Die gaan bijvoorbeeld over de bevoorrading, lopen, fietsen en het parkeren. Deelnemers vertelden de gemeente hoe in hun ogen de binnenstad er in de toekomst uit zou moeten zien. En welke mobiliteit daar dan bij hoort. De interviews laten de gemeente zien wat breed gedeeld wordt en waar verschil van inzicht of belang speelt. De informatie uit de interviews vormde de basis voor de 'Mobiliteitsarena Binnenstad'. Daaraan namen circa 35 belanghebbenden deel. Zij wisselden ideeën uit over de toekomstige mobiliteit in de Bossche binnenstad. Hoe geven we voetgangers en fietsers meer ruimte? Hoe gaan we om met deelauto's, grote bussen en vrachtwagens die door de binnenstad rijden? Maar ook waar en hoe kun je in de toekomst parkeren? Tijdens de arena deelden de deelnemers hun ideeën en invalshoeken en bespraken die onderling.

De resultaten van de mobiliteitsarena gebruikt de gemeente bij het maken van de aanpak voor de autoluwere binnenstad. Zowel op korte als op lange termijn. Uiteraard worden de belanghebbenden hier ook nauw bij betrokken. In februari presenteert de gemeente de gekozen aanpak.