Mr. Romee van der Rest van Huijbregts Notarissen aan de Zuiderparkweg 280 in Den Bosch.
Mr. Romee van der Rest van Huijbregts Notarissen aan de Zuiderparkweg 280 in Den Bosch. Foto: Emmy de Graaf

Column Huijbregts Notarissen: Wat doet een notaris?

Dat een notaris akten ondertekent weet iedereen, maar dat is lang niet alles! Een aantal zaken moet je verplicht regelen met een notariële akte. Bijvoorbeeld: een testament of de aankoop van een woning. Een notaris zorgt er uiteraard voor dat jouw notariële akte aan alle vereisten voldoet. Die notariële akte zorgt dan voor extra zekerheid.

De notaris verdiept zich als onafhankelijke vertrouwenspersoon in je persoonlijke situatie om je wensen goed vast te kunnen leggen. Dat gebeurt vaak in een gesprek, digitaal of op kantoor. Tijdens dat gesprek worden alle wensen en belangen uitvoerig besproken, zodat alle partijen zo goed mogelijk ingelicht en geadviseerd kunnen worden.

Samenwonen of trouwen, een huis kopen, het starten van een eigen bedrijf, wie worden mijn erfgenamen? Allemaal praktische vragen met grote juridische en fiscale gevolgen.De notaris neemt je situatie met je door, bespreekt hoe je je wensen het beste kunt vastleggen en wat de gevolgen daarvan zijn. Een notaris stelt dus niet alleen de akte op, maar heeft een belangrijke adviserende taak en let daarbij op de belangen van alle betrokkenen. De notaris vertaalt je wensen naar een juridische akte.

Een belangrijk onderdeel blijft het ondertekenen van de akte. Voordat je je handtekening zet, heeft de notaris al heel wat werk verricht. De notaris doet veel meer (achter de schermen) dan je misschien zou denken. Zo worden de gegevens van de betrokken partijen gecontroleerd en documenten opgevraagd bij de bank of gemeente om in de akte te kunnen verwerken.

De tijd dat de notaris de akten volledig voorlas in aanwezigheid van getuigen is voorbij. Nu wordt er beperkt voorgelezen en de inhoud in normale taal besproken tijdens een gesprek. Door de juridische taal blijven de akten vaak moeilijk te lezen. Dat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat alles juridisch ook goed is geregeld. Een notaris zorgt er eerst voor dat duidelijk is wat er precies in de akte staat. Alle puzzelstukjes moeten daarbij op hun plaats vallen. Vervolgens wordt de akte ondertekend.

Mr. Romee van der Rest
Huijbregts Notarissen

Afbeelding