Stroomdalflora is een groep bijzondere bloeiende planten die sterk gebonden zijn aan onze rivieren, zoals veldsalie (foto) en kattendoorn.
Stroomdalflora is een groep bijzondere bloeiende planten die sterk gebonden zijn aan onze rivieren, zoals veldsalie (foto) en kattendoorn. Foto: Natuurmonumenten

Herstel van de stroomflora in de Koornwaard bij Empel

EMPEL | Natuurmonumenten werkt de komende winter aan het herstel van de stroomflora in de Koornwaard. 

Stroomdalflora is een groep bijzondere bloeiende planten die in Nederland sterk gebonden zijn aan onze rivieren. Deze rivierplanten vinden we met name op hoge, zandige oeverwallen. In de Koornwaard - aan de rand van Empel - ligt zo'n oude oeverwal en komen ook bijzondere stroomdalplanten voor, zoals veldsalie, zandwolfsmelk en kattendoorn. Echter door het ontbreken van rivierdynamiek en de stikstofdepositie is de bovenlaag van het gebied te voedselrijk geworden. Hierdoor zijn grote delen ruig begroeid geraakt. Daarnaast ligt de Maas veel lager dan pakweg een eeuw geleden, waardoor de hoge oeverwal nauwelijks meer overstroomt. Daardoor vinden er geen spontane nieuwe zandafzettingen meer plaats. Natuurmonumenten gaat nu er voor zorgen dat er weer meer open zand komt voor deze bijzondere planten. Dit doet Natuurmonumenten door de bovenste laag grond te keren. Hiermee wordt het minerale zand naar boven gehaald en keren zandige milieus terug die kenmerkend zijn voor oeverwallen langs onze rivieren. Naast bijzondere bloeiende planten profiteren ook insecten als het bruin blauwtje (dagvlinder) en de zeldzame oliekever hiervan. Zo investeert Natuurmonumenten in het mooier maken van de Koornwaard!