Desirée Coense en Anja van Zetten leggen een krans bij de plaquette ter nagedachtenis aan de razzia op 16 mei 1944. (Foto: Henk van Esch)
Desirée Coense en Anja van Zetten leggen een krans bij de plaquette ter nagedachtenis aan de razzia op 16 mei 1944. (Foto: Henk van Esch) Foto: Henk van Esch

Nationale Holocaust Herdenking in Den Bosch

Historie

DEN BOSCH | Zondag was de Nationale Holocaust Herdenking. Ook in Den Bosch werd deze dag stilgestaan bij de slachtoffers die vielen onder de naziterreur.

De veteranen van VOC Ouwe Stomp verzorgden samen met PvdA Den Bosch een herdenkingstocht die van start ging bij het Burgemeestersmonument bij het provinciehuis. Vanuit daar ging de stoet naar het kindmonument in de casinotuin waar een roos werd gelegd voor alle joodse kinderen die om zijn gekomen in WOII. Aansluitend toog het gezelschap het naar de Oude Synagoge waar stil werd gestaan bij de plaquette met 239 namen van omgekomen Joodse stadsgenoten. En ook bij de vredespaal op het Anne Frankplein werd een roos gelegd. 

Herdenking razzia Roma en Sinti

De tocht eindigde bij de plaquette ter nagedachtenis aan de razzia van Roma en Sinti die op 16 mei 1944 bij het Station. Vanuit Den Bosch werden op die gitzwarte dag 51 zigeuners opgepakt en afgevoerd, 13 van hen overleefden de oorlog niet. Desirée Coense, PvdA-commissielid en mede-initiatiefneemster van de tocht: “Mijn grootvader was een ‘zigeuner’, wat eigenlijk een scheldwoord is. Mijn familie woonde op kamp Siberië dat geruimd is in de oorlog. Na de oorlog leerde mijn familie wat er gebeurd was met hen die minder gelukkig waren. Die verhalen herdenken en levend houden is belangrijk nu de generatie die de kampen overleefde nauwelijks meer onder ons is.”