De tijd van wegwerpbekers is voorbij. De gemeenteraad heeft besloten dat evenementen geen wegwerpbekers meer mogen gebruiken.
De tijd van wegwerpbekers is voorbij. De gemeenteraad heeft besloten dat evenementen geen wegwerpbekers meer mogen gebruiken.

‘Het begint met jouw stem’: Deel 2. Stad van 101 evenementen

Politiek

DEN BOSCH | De gemeente beslist over veel zaken. Over wonen, verkeer, natuur en cultuur. Maar ook over leefbaarheid en veiligheid. De keuzes die een gemeente hierin maakt, beginnen bij jouw stem. En dat is terecht, want het is ten slotte ook jouw leefomgeving. Jij bepaalt door jouw stem de samenstelling van de gemeenteraad. Breng je stem daarom uit op 16 maart 2022 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Zo kan jij invloed uitoefenen op beslissingen die daar worden genomen. Waarover? Over evenementen bijvoorbeeld.

Met hun handjes vol confetti. Zo worden de kinderen in de gemeente ’s-Hertogenbosch geboren, hoor je weleens. Het is een feit: in deze gemeente valt eigenlijk elke dag wel iets te vieren. Dat bewijst ook de volle evenementenkalender van Den Bosch. Maar hoe combineer je al die levendigheid met leefbaarheid?

Dat is evenwichtskunst, weten de raadsleden en ambtenaren van de gemeente ’s-Hertogenbosch als geen ander. Aan de ene kant willen ze recht doen aan het zuidelijke karakter van Den Bosch. Oftewel: geef de 155.000 inwoners en de vele bezoekers de kans om het leven te vieren. Met sport, cultuur, beurzen en festivals niet te vergeten. Aan de andere kant wil de gemeente mogelijke overlast natuurlijk beperken.

Keuzes

Wanneer de gemeenteraad beslist over evenementen, zijn er verschillende afwegingen die moeten worden gemaakt. Geven we voorrang aan evenementen voor jongeren? Of bijvoorbeeld aan evenementen die gratis toegankelijk zijn? Eisen we dat organisatoren rekening houden met het milieu? En op welke plekken mogen evenementen georganiseerd worden? En hoe vaak?

Applaus

De gemeenteraad heeft besloten dat evenementen duurzamer moeten worden. Dat is ook de wens van veel bezoekers en van de evenementen zelf. Steeds vaker maken ze gebruik van groene energiesystemen. De elektriciteit die ze nodig hebben, slaan ze op in kolossale batterijen. Dat is stukken duurzamer dan stroom opwekken met aggregaten die op diesel draaien. Behalve schoner is het ook een stuk geluidsarmer. Andere maatregelen die serpentines verdienen: scheiding van afvalstromen, gebruik van led-licht en fietsvoorzieningen en goed openbaar vervoer van en naar transferia. Zo wil de gemeente de uitstoot van CO2 terugdringen. Duurzaamheid smaakt ook letterlijk naar meer, vinden sommige evenementen. Op hun menukaart zie je dan ook minder vlees, meer vegetarische gerechten en meer streekproducten.

Dorst

Evenementen maken ook dorstig, zeker als het gezellig is. Maar de tijd van wegwerpbekers is voorbij. De gemeenteraad heeft besloten dat evenementen geen wegwerpbekers meer mogen gebruiken. Er komt dit jaar een proef met bekers met statiegeld. Dat scheelt veel afval. En wat betreft het geluidsniveau van elk evenement? Dat is afhankelijk van tijdstip en locatie. Natuurgebied Bossche Broek verdient meer rust dan een bedrijventerrein. Voor elke plek stelt de gemeente een maximum vast. Maar één geluid mag voluit: dat van applaus, voor een stad die weet wat vieren is.

Het begint met jouw stem

Politieke partijen verschillen over hoe om te gaan met de regels voor evenementen. Jouw stem is waar dit proces begint. Jouw stem bepaalt de samenstelling van de gemeenteraad, en zo kan jij invloed uitoefenen op beslissingen die daar worden genomen. Breng je stem daarom uit op 16 maart 2022 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

De gemeenteraad bepaalt ook waar evenementen georganiseerd mogen worden en hoe vaak.