Ria van Deelen en haar man Leo poseren op 4 augustus 2012 samen met clubiconen Jan van Grinsven, Arnold Scholten en Jan Poortvliet.
Ria van Deelen en haar man Leo poseren op 4 augustus 2012 samen met clubiconen Jan van Grinsven, Arnold Scholten en Jan Poortvliet. Foto: Henk van Esch

FC Den Bosch gaat clubicoon Ria van Deelen enorm missen

Verenigingen

DEN BOSCH | FC Den Bosch heeft zondagmiddag in stadion De Vliert - voorafgaand aan de wedstrijd tegen ADO Den Haag - afscheid genomen van Ria van Deelen, die een dag eerder op 72-jarige leeftijd plotseling overleed. Ria was meer dan 54 jaar aan de club verbonden als supporter en meer dan 30 jaar als vrijwilligster. 

In 1969 zag Ria FC Den Bosch voor het allereerst spelen in Stadion De Vliert. Vader Harrie, die beheerder was van het Spelershome, vond dat zijn dochter maar eens mee moest naar zijn favoriete club. Het was liefde op het eerste gezicht. Sinds die eerste wedstrijd was Ria er letterlijk altijd bij in De Vliert. Ria trouwde en voortaan was het haar man Leo met wie ze vanaf 1997 naar de FC ging. Tussen 1993 en 2011 stond het echtpaar Van Deelen in de fanshop, waar ze blauwwitte clubmemorabilia verkochten. Voordat er een inpandige kiosk was, ventte Ria de supportersartikelen vanuit een caravan, achter (destijds) vak H.

Blauwwit hart

Blauwwit, het was de mooiste kleurencombinatie die er bestond volgens Ria. Sinds 2011 was Ria gastvrouw bij De Vrienden van FC Den Bosch in het voetbalcafé op de eerste verdieping van De Vliert. Een kleine elf jaar lang was Ria het eerste, vertrouwde gezicht dat je zag bij binnenkomst in Het Vriendencafé. Ria praatte dan met veel enthousiasme over haar FC Den Bosch. Ze sprak ook altijd de hoop uit dat oude tijden zouden herleven. Toch maakte het Ria niet zo veel uit of haar FC op het hoogste of het op één na hoogste niveau speelde. De Eredivisie vond ze vooral ander voetbal, technischer. Maar de Eerste Divisie heeft karakter, zei ze altijd. 

De ideale gastvrouw

Ria was bovenal supporter. FC Den Bosch-supporter. In goede en in slechte tijden. Ze stond altijd voor de club klaar. In een interview zei zij daarover zelf: “FC Den Bosch betekent heel veel voor mij, het bepaalt mijn leven.” Ria was een actieve en bevlogen vrijwilligster. Met haar bescheiden, dienstbare karakter was ze in Stadion De Vliert de ideale gastvrouw. Ria was ook een graag geziene collega binnen de club. Met haar gevoel voor gastvrijheid en met haar warmte bracht zij menselijkheid in elk contact.

‘Dag lieve voetbalvriendin’

“Voor haar man Leo is Ria’s overlijden het allergrootste verlies. Ook wij, haar FC Den Bosch-familie, zullen haar enorm missen. Wij wensen Leo, verdere familie en vrienden alle sterkte toe. In dankbaarheid zeggen wij: dag lieve voetbalvriendin, we hebben van je genoten!”, zo laat FC Den Bosch in een reactie op de eigen website weten.