Met zo’n 65 wagens haalt de gemeentelijke Afvalstoffendienst het afval bij inwoners en bedrijven in Den Bosch op.
Met zo’n 65 wagens haalt de gemeentelijke Afvalstoffendienst het afval bij inwoners en bedrijven in Den Bosch op. Foto: Emmy de Graaf

‘Het begint met jouw stem’: Deel 3. Slimmer omgaan met afval

Politiek

DEN BOSCH | De gemeente beslist over veel zaken. Over wonen, verkeer, natuur en cultuur. Maar ook leefbaarheid en veiligheid. De keuzes die een gemeente hierin maakt beginnen bij jouw stem. En dat is terecht, want het is ten slotte jouw leefomgeving. Jij bepaalt door jouw stem de samenstelling van de gemeenteraad. Breng je stem daarom uit op 14, 15 en 16 maart 2022 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Zo kan jij invloed uitoefenen op beslissingen die daar worden genomen. Waarover? Over afval bijvoorbeeld.

Slim met afval omgaan, is goed voor natuur, milieu en geld. Een oud inzicht? Ja. Maar daar kun je nieuwe van maken. Ook wijsheid valt te recyclen. De Afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch telt 239 medewerkers, van wie er ongeveer tweehonderd in de buitendienst werken. Van nature zijn het opgeruimde types. Met zo’n 65 wagens halen ze afval bij inwoners en bedrijven op. Ook beheren ze de milieustations op Treurenburg en in Rosmalen. Verder zijn ze dol op scheiden. Voor de helderheid: van afval.

Eerste glasbak van Nederland

In vrijwel elke wijk vind je verzamelcontainers voor papier, glas, textiel en plastic. In de bak voor plastic mogen trouwens ook drinkkartons en blik. Al die grondstoffen kun je hergebruiken. De gemeente probeert dan ook zo veel mogelijk in te zamelen. Al heel lang: op 17 mei 1978 kreeg ’s-Hertogenbosch de eerste glasbak van Nederland. Hij kwam op winkelcentrum De Zuiderpassage te staan. Inmiddels telt ’s-Hertogenbosch – de stad en de vijf dorpskernen – 38 glascontainers, 236 containers voor papier, 30 voor plastic, blik en drankenkartons en 14 voor textiel.

Restafval gaat in vlammen op

De inzameling van plastic en papier groeit het sterkst. Vooral de hoeveelheid karton neemt toe. Belangrijkste oorzaak: we laten steeds meer pakjes thuisbezorgen. Tijdens de pandemie zijn we meer online gaan winkelen. Toch valt ons afval nog veel beter te scheiden. Goed voor het milieu, maar ook voor ieders portemonnee. Dat zit zo: de gemeente betaalt verbrandingsbelasting aan het rijk. Hoe meer restafval wij overhouden, hoe hoger de belasting. Bovendien is die belasting in 2018 al verhoogd van 18 euro naar 32 euro per duizend kilo. Een flinke kostenpost, want zo’n 32 miljoen kilo restafval uit ’s-Hertogenbosch gaat elk jaar in vlammen op. Daar zit nog altijd veel papier, glas en plastic tussen. Weggegooid geld! Want hoe kleiner die berg, hoe minder belasting de inwoners hoeven te betalen.

Eigen kliko voor plasticafval

Na de zomer van 2022 krijgen veel inwoners een eigen kliko voor plastic. Dat werkt goed, bewijst een proef in Maaspoort. Daar hebben de huishoudens van vijfhonderd laagbouwwoningen al enkele jaren zo’n afvalbak voor plastic. Samen met het restafval wordt hun plastic om de drie weken opgehaald. Handig, want ze hoeven dat plastic niet meer weg te brengen. Met succes: de hoeveelheid restafval is gedaald van jaarlijks 191 kilo naar 142 kilo per inwoner. Dat is ruim een kwart minder. Ter vergelijking: de inwoner van een appartement heeft gemiddeld 281 kilo restafval per jaar. Verder heeft de gemeenteraad besloten om al het opgehaalde afval nog beter na te scheiden. 

Keuzes

Wanneer de gemeenteraad beslist over afval, zijn er verschillende afwegingen. Wat heb je over voor het milieu? Hoeveel geld willen we er aan uitgeven? Op welke manier halen we afval op, of laten we mensen hun afval naar containers brengen?

Het begint met jouw stem

Politieke partijen verschillen over hoe om te gaan met afval. Jouw stem is waar dit proces begint. Jouw stem bepaalt de samenstelling van de gemeenteraad, en zo kan jij invloed uitoefenen op beslissingen die daar worden genomen. Breng je stem daarom uit op 14, 15 en 16 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

In vrijwel elke wijk in de gemeente 's-Hertogenbosch vind je vandaag de dag verzamelcontainers voor papier, glas, textiel en plastic.