Het familiegraf van Van Sasse van Ysselt. Het bekendste familielid is Alexander Frederik Oscar, bekend als rechter, politicus en historicus.
Het familiegraf van Van Sasse van Ysselt. Het bekendste familielid is Alexander Frederik Oscar, bekend als rechter, politicus en historicus. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: familiegraf Van Sasse van Ysselt

Historie

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Een overwoekerd graf, omringd door een geornamenteerd hek. Het uiterlijk doet niet vermoeden dat het graf toebehoord aan de invloedrijke Bossche familie Van Sasse van Ysselt. Hier liggen acht leden van de familie begraven.

Rechter in Den Bosch

Het bekendste familielid in het graf is jonkheer Alexander Frederik Oscar, de oudste van zes kinderen. Hij werd in 1852 geboren in Waalwijk, maar verhuisde met zijn ouders al snel naar Den Bosch toen zijn vader was bevorderd van kantonrechter tot auditeur-militair. Op achttienjarige leeftijd ging hij rechten studeren in Leiden, waarna hij in Den Bosch een succesvolle juridische loopbaan startte. Hij werd uiteindelijk rechter in Den Bosch en klom op tot president van dit gerechtshof. Ook zijn vader en broer volgden een vergelijkbaar juridisch pad.

Politieke functies

Van Sasse van Ysselt was betrokken bij verschillende culturele en historische organisaties en lid van enkele sociëteiten, waaronder die van De Zwarte Arend en de Ridderschap in Noord-Brabant. Hij was ook actief bij de totstandkoming van de Rooms-Katholieke Staatspartij. Hij bekleedde verschillende politieke functies. Zo was hij lid van de Bossche gemeenteraad en de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Ook was hij lid van de Tweede, en later Eerste Kamer. Als volksvertegenwoordiger was hij vrij behoudend. Hij vond geen aansluiting bij de sociale organisaties binnen de katholieke zuil.

Historicus

De Bosschenaar was ook zeer actief als historicus. Hij publiceerde veel lokale en regionale historische stukken. Ook maakte hij enkele grote werken, waarvan een van de bekendste een drieluik is: ‘De voorname huizen en gebouwen van ’s-Hertogenbosch, alsmede hunne eigenaars of bewoners in vroegere eeuwen’. Ook publiceerde hij over de ontwikkeling van de politieke verhoudingen in Noord-Brabant in het begin van de negentiende eeuw. Slechts bij uitzondering schreef hij over iets buiten Brabant, zoals over het Heilige Kerstmisgilde van Haarlem, een broederschap waar hij lid van was.

Auto-ongeluk

Alexander Van Sasse van Ysselt was ridder, grootofficier en commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij bleef ongetrouwd en overleed op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk toen hij op weg was naar zijn vakantieverblijf in Zwitserland. Hij werd bijgezet in het familiegraf, waar ook zijn ouders liggen.