Het Kardinaal van Rossumplein in Den Bosch op 15 januari 1933. Kijk voor meer info en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl.
Het Kardinaal van Rossumplein in Den Bosch op 15 januari 1933. Kijk voor meer info en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl.

Toen en Nu: Kardinaal van Rossumplein

Historie

DEN BOSCH | De tijd staat niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen nagenoeg intact gebleven. In deze rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

Op 21 februari 1933 kreeg het plein de naam van Kardinaal van Rossumplein Hier werd tot zeker 1930 de wekelijkse veemarkt gehouden. Er stonden wekelijks honderden koeien te wachten op een nieuwe eigenaar. In 1851 kwamen er vijf speciale markten voor handel in paarden en hoornvee. Dit aantal werd langzamerhand uitgebreid en vanaf 1892 kende Den Bosch een wekelijkse veemarkt. Niet alleen op het huidige Kardinaal van Rossumplein, ook 3 andere plaatsen werd er druk gehandeld in koeien, varkens, paarden, schapen en kippen. ‘s Morgens vroeg brachten schepen - en later vrachtauto’s - de dieren naar de marktplaats. De andere zes dagen van de week was het plein leeg. Enkel het ijzerwerk herinnerde aan het vee dat er eenmaal in de week aan vastgebonden werd. En dan was er natuurlijk ook een houten politiepostje, dat op de marktdagen in gebruik was. 

In 1934 werd het beeld van de redemptorist Van Rossum, door August Falise, op het naar hem genoemde plein geplaatst. Het Kardinaal van Rossumplein was een plein met bomen. Het publiek kwam wel in groten getale opzetten als het kermis was. Want tot in de jaren zestig werd de kermis in de stad gehouden op de Markt en het Kardinaal van Rossumplein. De twee tussenliggende straten (Hinthamerstraat en Nieuwstraat) stonden vol met kramen met zuurstokken, suikerspinnen en andere lekkernijen. In de jaren zestig nam het autoverkeer sterk toe, en ook het plein en de omgeving ondergingen veranderingen. De nieuwbouw van het Groot Ziekengasthuis fungeerde als een van de wanden van het plein.

Het gasthuis is inmiddels verdwenen. Op het terrein van het voormalige Groot ZiekenGasthuis verschijnt het Gasthuiskwartier. Een bijzondere nieuwe stadswijk, tussen het oude centrum en de Zuid-Willemsvaart.

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl. Iedere donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) een nieuwe ‘toen en nu’ foto.

Het Kardinaal van Rossumplein anno 2022. Elke donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) nieuwe ‘toen en nu' foto's.