"In de Brede Binnenstad waar de historische binnenstad en de Spoorzone samengaan, zien we kansen voor ons ontwikkelprogramma", aldus Wethouder Mike van der Geld (coördinatie Spoorzone).
"In de Brede Binnenstad waar de historische binnenstad en de Spoorzone samengaan, zien we kansen voor ons ontwikkelprogramma", aldus Wethouder Mike van der Geld (coördinatie Spoorzone).

Gemeente wil één bruisend stedelijk gebied: de Brede Binnenstad

Politiek

DEN BOSCH | De Spoorzone is een dynamische omgeving die zich kenmerkt door ontwikkeling en transformatie. Stadsmakers zijn hier al een tijd bezig met ruimte voor ontmoeting, cultuur, groen, water, wonen en werken. Dat zie je terug in het Paleiskwartier, Innovatie Kwartier, Bossche Stadsdelta, EKP-terrein Noord en knooppuntontwikkeling Station.

Nu wordt er een volgende stap gezet door de Spoorzone én de historische binnenstad samen te voegen tot één bruisend stedelijk gebied van Den Bosch: de Brede Binnenstad. Het college heeft de richting voor de verdere ontwikkeling hiervan op een rij gezet. In het position paper ‘Brede Binnenstad: motor van de koploper’ staat hoe de gemeente dit voor zich zien en welke rol de Spoorzone hierin speelt.

Samen maken we de stad

Wethouder Mike van der Geld (coördinatie Spoorzone): “Samen maken we de stad, en die is vol in ontwikkeling. Op verschillende terreinen hebben we al een koppositie. Daar zijn we trots op. Die koppositie willen we natuurlijk behouden, en daarom is het nodig ons verder te blijven ontwikkelen. We gebruiken hiervoor het goud dat we al in handen hebben. In de Brede Binnenstad waar de historische binnenstad en de Spoorzone samengaan, zien we kansen voor ons ontwikkelprogramma. Met deze plannen blijven we het verschil maken en willen we anderen inspireren om mee te doen”.

Partners

De ambitie uitspreken is één stap, om deze waar te maken is de volgende stap. Dit doet de gemeente samen met verschillende partners voor verschillende doelen. Het spreekt voor zich dat de gemeente ook samen met inwoners en lokale initiatiefnemers mogelijkheden verkennen.

Bossche Stadsdelta

De gemeente werkt ook samen met het ministerie van BZK als het gaat om de randvoorwaarden om verdere verdichting met wonen en werken te kunnen realiseren. Waterschap Aa en Maas is betrokken bij de Bossche Stadsdelta om water meer ruimte te geven door verruiming van de Dieze. Met de provincie wordt bijvoorbeeld naar innovatie en verstedelijking gekeken. Dagelijks bestuurslid van Aa en Maas Peter van Dijk: “De Bossche Stadsdelta is voor het watersysteem van Midden- en Oost Brabant een belangrijke plek. Hier komen de rivieren de Aa en de Dommel én de Zuid-Willemsvaart bij elkaar om als Dieze verder richting Maas te stromen. Deze gebiedsontwikkeling geeft water meer ruimte en biedt kansen voor de wateropgaven die hier nog gerealiseerd moeten worden. De Bossche Stadsdelta is een goed voorbeeld van hoe in de binnenstad de ingewikkelde puzzel van wonen, water en welbevinden kan worden gelegd.”

Het station van Den Bosch is na Utrecht CS het grootste overstapstation. Voor de ontwikkeling van een nieuw station ’s-Hertogenbosch met toegevoegde stedelijke functies, wordt samengewerkt met het ministerie van I&W, NS en ProRail en ook de Provincie.

Populaire stad om te wonen

’s-Hertogenbosch doet het goed. De gemeente wil deze krachten gebruiken om de stad Den Bosch verder te ontwikkelen tot een bruisend stedelijk gebied met nieuwe woningen, nieuwe banen bij innovatieve bedrijven, ontmoeting, cultuur, groen en water. 

Zo staat Den Bosch bekend als een gastvrije, bourgondische en leefbare stad. Bosschenaren vinden hun eigen stad de beste om in te leven. Den Bosch is dan ook een populaire stad om te wonen. Daar geeft de gemeente graag ruimte voor. Het bouwtempo ligt daarom hoog en dat wil de gemeente graag zo houden.

Cultuurstad van het Zuiden

De Bossche binnenstad staat in de top van Nederland als het om economische veerkracht gaat. Dat heeft de binnenstad voor een deel te danken aan de talloze ondernemers. Den Bosch is dé Cultuurstad van het Zuiden en Bosschenaren vormen het visitekaartje van de stad.