Saman Amini en Nima Mohaghegh tonen in ‘A Seat at the Table’ het alledaags racisme op basis van hun eigen ervaringen.
Saman Amini en Nima Mohaghegh tonen in ‘A Seat at the Table’ het alledaags racisme op basis van hun eigen ervaringen.

‘Verken het Verleden’ bij Theater aan de Parade

Historie

DEN BOSCH | We kennen de verhalen uit het verleden. Tenminste dat denken we. Onze geschiedenis maakt dat we zijn waar we nu zijn. Maar meer en meer blijkt dat hóe we het verleden ervaren voor iedereen anders is. En dat er nog veel verhalen niet verteld zijn. Theater aan de Parade biedt een podium voor al deze verhalen en perspectieven. De bekende én minder bekende. De misschien heroïsche, maar ook de pijnlijke en confronterende. Omdat we ervan overtuigd zijn dat het belangrijk is om het verleden te blijven vertellen.

Bij het thema ‘Verken het Verleden horen de volgende voorstellingen:

Oorlogswinter (10+)

‘Oorlogswinter’, wie heeft het bekende boek van Jan Terlouw niet gelezen in zijn jeugd? Het is dit jaar precies 50 jaar geleden verschenen. Theatergroep De Jonge Honden bewerkte het boek tot een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog. ‘Oorlogswinter (10+)’ is maandag 14 maart a.s. te zien in HAL8 in de Brabanthallen.

Trompettist in Auschwitz

Dat de trompet de zijden draad is waardoor je overleeft, kun je natuurlijk niet weten als je als 14-jarige jongetje op het muziekinstrument gaat spelen. Lex van Weren weet Auschwitz te overleven en anderen te helpen, dankzij zijn unieke positie in het kamporkest. Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon brengen dit bijzondere en aangrijpende verhaal woensdag 16 maart op toneel in PERRON-3.  

Hier zijn we koningen | Verzwegen Geschiedenis

‘Een noodzakelijke bijles wereldgeschiedenis’, zo noemt Het Zuidelijk Toneel ‘Hier zijn we koningen, Verzwegen Geschiedenis’. Hoe ziet ons verleden eruit als je niet eens door die Westerse bril kijkt? Een avond vol verhalen, spoken word, hiphop en muziek in het kader van ‘Black History Month’. ‘Hier zijn we koningen, Verzwegen Geschiedenis’ is dinsdag 29 maart te zien in HAL8 in de Brabanthallen.

Java, 1948

Wanneer Hanneke het dagboek van haar opa vindt, raakt ze geboeid door zijn verhaal. Hij vocht als Brabantse jongen in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Tot het dagboek ineens stopt. Reden om op onderzoek uit te gaan. En dat levert een bijzonder verhaal op. Een verhaal dat om meer gesprek roept. ‘Java, 1948’ is zaterdag 2 april te zien in de Willem twee toonzaal.

A Seat at the Table

Saman Amini en Nima Mohaghegh van ‘Black Sheep Can Fly’ komen terug naar het theater met deze actuele en urgente voorstelling in de strijd tegen alledaags racisme en uitsluiting. Het stuk is gebaseerd op eigen ervaringen. Ervaringen die soms zo absurd zijn, dat het lachwekkend is. ‘A Seat at the Table’ is dinsdag 12 april te zien in HAL8 in de Brabanthallen. 

Etty Hillesum: Dat onverwoestbare in mij

Het is de tweede voorstelling die Julika Marijn over Etty Hillesum maakt, ook wel ‘de oudere’ Anne Frank’ genoemd. Ze zoekt inspiratie bij haar: hoe ga je om met een wereld waarin haat voorop staat? En hoe houd je je staande zonder angst? De teksten van Hillesum zijn eerlijk, poëtisch en vol zelfspot. Julika Marijn brengt ‘Dat onverwoestbare in mij’ op dinsdag 3 mei op toneel in PERRON-3.

In voorgesprek met de makers

Bij ‘Hier zijn koningen, Verzwegen Geschiedenis’ en ‘A Seat at the Table’ is er voorafgaand aan de voorstelling voor € 17,50 een maaltijd bij te boeken. Tijdens deze maaltijd ontmoet je de makers van de theaterproductie. Ze vertellen je meer over het denkproces van het stuk, waarom het zo belangrijk is om het te vertellen en wat ze ermee willen bereiken. Voel je welkom en schuif aan!

Praktische informatie

De voorstellingen uit ‘Verken het Verleden’ zijn vanaf 14 maart te zien. Tickets: theateraandeparade.nl/verkenhetverleden