Windmolens leveren schone energie, maar roepen, vanwege hun grootte en geluid, ook veel weerstand op onder omwonenden.
Windmolens leveren schone energie, maar roepen, vanwege hun grootte en geluid, ook veel weerstand op onder omwonenden.

‘Het begint met jouw stem’: Deel 4. Duurzaamheid en energie

Politiek

DEN BOSCH | De gemeente beslist over veel zaken. Over wonen, verkeer, natuur en cultuur. Maar ook leefbaarheid en veiligheid. De keuzes die een gemeente hierin maakt beginnen bij jouw stem. En dat is terecht, want het is ten slotte jouw leefomgeving. Jij bepaalt door jouw stem de samenstelling van de gemeenteraad. Breng je stem daarom uit op 14,15 en 16 maart 2022 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Zo kan jij invloed uitoefenen op beslissingen die daar worden genomen. Waarover? Duurzaamheid en energie bijvoorbeeld.

De zeespiegel stijgt, net als de gasprijs. Gelukkig stijgt ook de belangstelling voor duurzaamheid. Zitten we op hete kolen? Ja, al verwijst dat spreekwoord naar een fossiele brandstof met schadelijke effecten. Maar de betekenis ervan klopt wel: de tijd dringt. Als we onze planeet voor de volgende generaties leefbaar willen houden, dan moeten we verdere opwarming tegengaan.

Aardgasvrij en klimaatneutraal
Dat besef groeit ook in ’s-Hertogenbosch. De gemeenteraad besloot dat ’s-Hertogenbosch in 2050 aardgasvrij en klimaatneutraal wil zijn. Dat betekent dat we dan duurzaam wonen en werken, zonder negatieve invloed op het klimaat.

Zon, wind, bodem
De gemeente volgt twee wegen: energie besparen en energie duurzaam opwekken.
Voor het eerste zijn inspanningen van huiseigenaren en corporaties nodig: het isoleren van daken, ramen, gevels en vloeren. Dat kost geld, maar dat verdien je op termijn terug. De gemeente onderzoekt of het helpt om dat geld voor te schieten. Bij het opwekken van duurzame energie kan je denken aan de aanleg van zonnevelden en het plaatsen van windmolens. Maar de gemeente maakt ook plannen voor het gebruik van bodemenergie; warmte en kou die van nature in de bodem en het grondwater aanwezig zijn, duurzaam toepassen in woningen en gebouwen.

Keuzes
De keuzes die hierin gemaakt moeten worden zijn uitdagend. Zo dragen elektrische laadpalen bij aan minder vervuilend autogebruik, maar kosten ze ook parkeerruimte. Windmolens leveren schone energie, maar roepen, vanwege hun grootte en geluid, ook weerstand op. Laat je de overstap naar schonere energie – oftewel de energietransitie – aan het bedrijfsleven over? Ga je als gemeente met ‘de markt’ samenwerken, steun je bewoners die een coöperatie voor wind- of zonne-energie willen opzetten? Uiteindelijk maakt de gemeenteraad hierin een keuze, en die keuze begint altijd bij jouw stem.

Warmte
De komende 30 jaar gaan alle gebouwen van het aardgas af. Alle nieuwbouw wordt nu al aardgasvrij opgeleverd. Dit is een hele verandering. Om te zoeken naar de beste oplossingen zijn vijf buurten tot proefgebied uitgeroepen. In Sparrenburg, ’t Zand, Zuid, Hintham-Zuid en Buitenpepers maakt de gemeente daar extra geld voor vrij. In die buurten hebben de bewoners zelf de eerste stap gezet. De lessen die het aardgasvrij maken oplevert, komen op andere plekken in de gemeente weer van pas.

Het begint met jouw stem
Op welke manier en hoe snel stappen we over op duurzame energie? Politieke partijen verschillen daarover. Jouw stem is waar dit proces begint. Jouw stem bepaalt de samenstelling van de gemeenteraad, en zo kan jij invloed uitoefenen op beslissingen die daar worden genomen. Breng je stem daarom uit op 14, 15 en 16 maart 2022 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

 Elektrische laadpalen dragen bij aan minder vervuilend autogebruik, maar ze nemen ook kostbare parkeerruimte in beslag.