In de bladoksels van het speenkruid zitten (soms) kleine knolletjes. Als die op de grond vallen, groeit hieruit weer een nieuw plantje.
In de bladoksels van het speenkruid zitten (soms) kleine knolletjes. Als die op de grond vallen, groeit hieruit weer een nieuw plantje. Foto: IVN 's-Hertogenbosch

IVN-natuurmomentje: voorjaarsbloeiers in Den Bosch

Verenigingen

DEN BOSCH | De natuur ontwaakt langzaam en de eerste voorjaarsbloeiers melden zich.

Het sneeuwklokje is een bolgewas. De uit het Grieks afgeleide naam Galanthus betekent ‘melkwitte bloem’. De bloem lijkt wit doch is feitelijk kleurloos. De bloei zo vroeg in het jaar is ongunstig voor insectenbezoek en dus voor kruisbestuiving, maar het blijkt niet onmogelijk. Honingbijen en hommels halen bij gunstig weer al vanaf februari uit de sneeuwklokjes een licht oranjekleurig stuifmeel en zelfs een kleine hoeveelheid nectar. De vermeerdering gaat voornamelijk via de ongeslachtelijke voortplanting: de vermeerdering van de bollen. Hieruit slaat de plant heel snel en gemakkelijk op. Waar hij eenmaal groeit kan hij zich gemakkelijk handhaven. Op de foto ziet u de knalgele bloemen van het speenkruid. In de bladoksels zitten (soms) kleine knolletjes. Als die op de grond vallen, groeit hieruit weer een nieuw plantje. Tussen de wortels bevinden zich langgerekte wortelknolletjes, waarin voedsel wordt opgeslagen. Deze lijken op kleine speentjes, vandaar de naam van de plant. De bloemen worden door veel insecten bezocht. Speenkruid kun je overal in en rond Den Bosch vinden langs slootkanten en in het bos, waar de bomen nog niet in het blad zitten, bijvoorbeeld op de Heinis.