Op de voormalige gemeentewerf in Nuland worden bomen die in de gemeente 's-Hertogenbosch zijn gekapt, verwerkt tot planken.
Op de voormalige gemeentewerf in Nuland worden bomen die in de gemeente 's-Hertogenbosch zijn gekapt, verwerkt tot planken.

Stichting Stadshout Den Bosch start crowdfundactie

Verenigingen

DEN BOSCH | Stichting Stadshout Den Bosch is al enige jaren actief in de stad. Stadshout is een stichting zonder winstoogmerk, met een idealistisch doel. Dat doel: het hout dat wordt gekapt in de gemeente ‘s-Hertogenbosch zoveel mogelijk terugbrengen in de stad.

Dat gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van wijk- en buurtmeubilair, of anderszins.  Een hoogwaardige herbestemming dus. Dit om te voorkomen dat het hout verloren gaat en om wijk en buurt betrokken te houden bij de kostbare bomen in hun omgeving. Een bijkomend voordeel is dat de opgeslagen CO2 niet in de atmosfeer verdwijnt, een bijzonder actueel thema. 

Stichting Stadshout Den Bosch werkt uitsluitend met vrijwilligers met als uitvalsbasis een welwillend afgestane oude gemeentelijke locatie in Nuland. De stichting betaalt slechts één meubelmaker ten dele, voor de technische bijstand die hij verleent. Stadshout Den Bosch maakt uiteenlopende producten. Onder andere de zogenaamde Kees Heemskerk-bank, als nagedachtenis aan een zeer actieve wijkbewoner, maar bijvoorbeeld ook picknicktafels voor de buurttuin Boschveld. Verder verzorgde de stichting een bijdrage aan de recent gehouden afscheidsceremonie van de gekapte paardenkastanjes op de Parade, in samenwerking met de stichting ‘Wij staan voor Vrijheid, Vrede en Vriendschap’ van Marianne van Heeswijk. Ook verzorgde Stadshout Den Bosch afgelopen zomer houtwerkworkshops op Theaterfestival Boulevard.

Crowdfundingactie

Om hout te kunnen verwerken, moeten bomen worden verzaagd tot planken. Een enorme klus, waarvoor de stichting tot nog toe een gespecialiseerd bedrijf moet inhuren, omdat deze zelf niet over de benodigde apparatuur beschikt. Zo’n ‘zaagdag’ kost minstens 1000 euro. Kosten die Stadshout Den Bosch moet doorberekenen aan wijken, buurten en creatievelingen die een beroep op de stichting doen. En deze partijen zijn zelf ook meestal afhankelijk van subsidies. “We willen van deze kosten af”, aldus Tom van Schendel van Stichting Stadshout Den Bosch: “Daarom zijn we een crowdfundingactie gestart om te proberen het benodigde geld voor een zaaginstallatie om zelf bomen te kunnen verwerken binnen te halen. Het gaat om een bedrag van 5000 euro.” Wil jij de stichting steunen? Ga dan naar www.doneeractie.nl (zoekwoord stadshout).

Kom gewoon eens langs

Meer weten over Stichting Stadshout Den Bosch? Kijk dan gewoon eens op www.facebook.com/StadshoutDenBosch/. “Belangstellenden zijn ook altijd van harte welkom bij ons op de oude gemeentewerf aan de Zandstraat 43 in in Nuland. We zijn er vrijwel altijd op vrijdagochtend en vaak ook op woensdagochtend”, besluit Van Schendel.