De Van der Does de Willeboissingel op 24 februari 1954, gezien vanaf de Sint Janssingel. Mariabrug over de Dommel. Links de Nutsschool.
De Van der Does de Willeboissingel op 24 februari 1954, gezien vanaf de Sint Janssingel. Mariabrug over de Dommel. Links de Nutsschool. Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Den Bosch Toen en Nu: Van der Does de Willeboissingel

Historie

DEN BOSCH | De tijd staat bepaald niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen zijn nagenoeg intact gebleven. In deze rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

De Van der Does de Willeboissingel in Den Bosch is vernoemd naar Jonkheer Petrus J.J.S.M. Van der Does de Willebois (1843-1937), die tussen maart 1885 en juni 1917 burgemeester van de stad ‘s-Hertogenbosch was.

Nieuwe ontwikkelingen

De ambtsperiode van burgemeester Van der Does de Willebois kenmerkt zich door een hele hoop nieuwe ontwikkelingen. Zo kwam er een waterleiding (1885), telefoon (1886) en een gasfabriek (1888) in de stad. In 1889 volgde het besluit om het gebied ten westen van de Dommel, gelegen tussen de oude stad en het spoor, op te gaan hogen. De gehele bouwperiode tot 1914 van de eerste stadsuitbreiding na vijfhonderd jaar, maakte hij als burgemeester mee. In 1909 was Van der Does de Willebois 25 jaar eerste burger van de stad ‘s-Hertogenbosch.

Karakteristieke gebouwen

Aan deze lommerrijke singel bevinden zich ook enkele karakteristieke gebouwen. Op nummer 12 is bijvoorbeeld het kapucijnenklooster met kerk en ommuurde kloostertuin (1888) gevestigd. Nummer 13 is de luxueuze stadsvilla (1911), waar de bankier Van Lanschot ooit heeft gewoond. Op nummer 14 bevindt zich de uit 1928 daterende Nutsschool, nu de L.W. Beekmanschool. De oorspronkelijke brug (Mariabrug) die in 1907 is gebouwd, diende voor het voetgangersverkeer tussen het stadscentrum en de nieuwe wijk het Zand. De gehele constructie is na 1940 vervangen.

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl. Iedere donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) een nieuwe ‘toen en nu’ foto.

De Van der Does de Willeboissingel anno 2022. Opvallend genoeg is de straat er met de jaren een stuk groener op geworden.