Louter blije gezichten na afloop van het bandexamen op maandag 21 februari bij Taekwondo Rosmalen.
Louter blije gezichten na afloop van het bandexamen op maandag 21 februari bij Taekwondo Rosmalen. Foto: Rob Hoogeboom

Bandexamens bij Taekwondo Rosmalen

Sport

ROSMALEN | Eindelijk was het dan zover. Na alle sluitingen van de sportscholen vanwege corona heeft Taekwondo Rosmalen op maandag 21 februari na twee jaar eindelijk weer eens een bandexamen kunnen afnemen.

door Rob Hoogeboom

Tussendoor heeft vooral de jeugd enige training gehad. Eerst op de velden van OJC, vervolgens in de parkeergarage van Heijmans en daarna afwisselend wel en niet in de eigen dojo. Ondanks deze crisessituatie is er toch goed getraind. Mede dankzij de inzet van leraren William Verstappen, Tony Hendriks en Max Thümann. Een extra handicap was nu wel dat een deel van de zaal en kleedkamer niet te gebruiken was vanwege een lekkage aan het dak. Maar dat mocht de sportieve pret natuurlijk niet drukken.

Prestatie op zich

Voor elke band die je wilt gaan halen, is het voor de deelnemer een prestatie op zich. Of het nu voor een beginnende witte band is, of het behalen van een hogere band. Iedere deelnemer wordt ook beoordeeld op prestaties tijdens de trainingen en leeftijd kan ook een rol spelen. En de ene persoon is ook weer wat leniger, of heeft fysiek simpelweg meer in zijn mars. De regels zijn streng, want op alle elementen wordt gelet tijdens het bandexamen. Of je je arm nu juist buitenlangs of onderlangs beweegt bijvoorbeeld. De stand van je voeten niet te vergeten. Met de tenen naar voren, hak aan de grond en draaien op je standbeen. Moet je een vuist maken, of juist een open hand? En hoe hoger de band is die je wilt gaan halen, hoe moeilijker het wordt.

Drie onderdelen

Het bandexamen bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste het goed lopen van een taegeuk of poomsae. Dit moet strak gebeuren en met veel dynamiek. Een correcte loopstand, de lange stand en de korte stand zijn de basis voor een taegeuk. Hierdoor sta je beter in balans en dat komt ook de bijbehorende arm-, hand- en beentechnieken te goede. Het tweede gedeelte betreft de traptechnieken; hoog en laag, dubbel, draai, achterwaarts, duw en nog meer varianten. Het derde gedeelte behandelt de hosinsuls. Dit zijn verdedigingstechnieken om je weerbaar te maken als je zou worden vastgegrepen, aangevallen of bedreigd wordt. Al deze drie onderdelen vergen veel discipline en vaardigheid, maar geven je ook veel zelfvertrouwen. En door veel te oefenen en te herhalen, bereik je een steeds betere (zelf)beheersing.

Iedereen geslaagd

Na een kort overleg van de examinators kon worden medegedeeld dat alle deelnemers geslaagd waren. Van een gele band tot en met de blauwe slip!