Het parcours uitlopen mogen de deelnemers aan de 50 kilometer Ultra Run hoe dan ook. Maar hoe lang kunnen zij Abdi Nageeye - winnaar van Olympisch zilver op de marathon -  voorblijven? (Foto: Pim Ras)
Het parcours uitlopen mogen de deelnemers aan de 50 kilometer Ultra Run hoe dan ook. Maar hoe lang kunnen zij Abdi Nageeye - winnaar van Olympisch zilver op de marathon - voorblijven? (Foto: Pim Ras) Foto: Pim Ras Fotografie

Abdi Nageeye doet mee aan Ultra Run tijdens 16e Vestingloop in Den Bosch

Sport

DEN BOSCH | Met 2:06,17 is Abdi Nageeye Nederlands recordhouder op de marathon. Afgelopen zomer won hij zilver tijdens de Olympische marathon in Tokyo. Tijdens de 16e editie van de Vestingloop in Den Bosch zit hij de deelnemers aan de 50 kilometer lange Ultra Run op de hielen. De lopers krijgen een voorsprong, maar Nageeye gaat de strijd aan om ze voor de finishlijn op de Parade te passeren.

Deze Ultra Run is een nieuw onderdeel tijdens de 16e editie van de Vestingloop. Op zaterdag 21 mei gaan de deelnemers wandelen, 10 kilometer, 25 kilometer én de belevenisvolle 50 kilometer lange route langs de Linie 1629. Op zondag 22 mei staan de 1 kilometer Kids Run en 5, 10 en 15 kilometer trimloop op het programma. Aangevuld met de 15 kilometer Trail Run en de uitdagende 50 kilometer Ultra Run waarbij je op de hielen wordt gezeten door Abdi Nageeye. Wedstrijdlopers kunnen deelnemen aan de IAAF gecertificeerde 15 kilometer wedstrijdloop. Deelname aan deze wedstrijdloop is alleen mogelijk voor leden van de Atletiekunie. 

Linie 1629

Vroeger had ‘s-Hertogenbosch de bijnaam ‘moerasdraak’, omdat ze onneembaar werd geacht vanwege haar ligging tussen moerasgebieden die bij oorlogsdreiging onderwater werden gezet. Desondanks wist prins Frederik Hendrik tijdens het Beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629, een groots opgezette tegenaanval op de Spanjaarden, de stad in te nemen. Om een tegenaanval te voorkomen werd een linie van verdedigingswerken rondom de stad aangelegd. Juist deze restanten, Linie 1629, vormen bijna 400 jaar later het parcours van een nieuw en spectaculair onderdeel van de Vestingloop, de 50 kilometer lange Ultra Run. Deze route door ’s-Hertogenbosch, Heusden, Sint-Michielsgestel en Vught brengt je langs de meest belangrijke plekken van het Beleg van ’s-Hertogenbosch. Hardlopen dus voor echte helden, een tocht vol van verhalen.

Abdi Nageeye Foundation

Op zondag 22 mei trekt Nageeye niet alleen zijn hardloopschoenen aan, hij verzorgt tevens het startschot van de 1 kilometer Kids Run en reikt de prijzen uit aan de winnende bedrijventeams op de 5, 10 en 15 kilometer en de top 3 van de wedstrijdloop. De ‘Abdi Nageeye Foundation’ is dit jaar het goede doel gekoppeld aan de Vestingloop. Abdi Nageeye vertelt: “Voor veel kinderen in Nederland is sporten en spelen vanzelfsprekend. Het is belangrijk voor hun ontwikkeling, want ze kunnen nieuwe vaardigheden opdoen en beter leren omgaan met tegenslagen. Mijn doel is om dezelfde kansen te bieden aan kinderen in mijn geboorteland Somalië en ervoor te zorgen dat ook zij kunnen sporten en spelen. Zo leren zij elkaar te vertrouwen, samen te spelen en elkaar te respecteren. In een land dat 25 jaar burgeroorlog heeft gekend, zal dit duurzame ontwikkeling en ontzettend veel geluk teweeg brengen, bij zowel de kinderen als hun ouders. Samen kunnen we Somalië veiliger, toleranter en leefbaarder maken.”

Bedrijvenloop

De Vestingloop bedrijvenloop is dé kans om eindelijk weer eens met collega’s iets leuks te doen én die coronakilo’s eraf te gaan knallen. Of de band met (zaken)relaties op een sportieve manier aan te halen.? Goed voor de onderlinge sfeer én actieve medewerkers bruisen van de energie! Een team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 personen (man/vrouw). De tijden van de snelste 3 lopers tellen mee voor het klassement.

Schrijf je in

Op www.vestingloop.nl is het mogelijk om je nu al in te schrijven voor de 16e editie van de Vestingloop ‘s-Hertogenbosch op zaterdag 21 mei (wandelen) en zondag 22 mei (hardlopen). Alle hardlopers starten dit jaar op een nieuwe locatie nabij de Parade. De finish is traditiegetrouw aan de voet van de Sint-Janskathedraal, dus die selfie met medaille op het mooiste plein van Nederland kan gewoon. Ook dit jaar genieten snelle beslissers van een korting. Deze periode loopt nog tot 15 maart 2022.