Uit data blijkt dat gemiddeld 15% van de basisschoolleerlingen in de gemeente ’s-Hertogenbosch risico loopt op een onderwijsachterstand.
Uit data blijkt dat gemiddeld 15% van de basisschoolleerlingen in de gemeente ’s-Hertogenbosch risico loopt op een onderwijsachterstand.

Actieagenda Gelijke Kansen ‘s-Hertogenbosch gepresenteerd

Politiek

DEN BOSCH | ’s-Hertogenbosch staat bol van de talenten. Maar helaas krijgen niet alle kinderen dezelfde kansen op het ontdekken daarvan.

Omdat er thuis geen geld is om boeken of laptops aan te schaffen bijvoorbeeld en soms zelfs niet eens voor gezond eten of sportactiviteiten. Omdat vrienden en familie niet goed genoeg kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes. Of omdat professionals het talent dat in élk kind aanwezig is, niet op waarde schatten. Daarom werken gemeente, onderwijs- en opvanginstellingen, sport-, cultuur- en welzijnspartners samen met ouders en jongeren zelf aan de ‘Actieagenda Gelijke Kansen’. Niet naast elkaar maar mét elkaar, zodat zij ieders kennis en deskundigheid optimaal inzetten. De ‘Actieagenda Gelijke Kansen’ werd op donderdag 24 februari 2022 gelanceerd. De eerste projecten zijn nu al in uitvoering, en worden de komende jaren continu aangevuld met nieuwe kansrijke ideeën.

Investeren in gelijke kansen

Maar zijn die kansen dan wel zo ongelijk? Uit data blijkt dat dat inderdaad zo is. Zo vertellen die data dat gemiddeld 15% van de basisschoolleerlingen in de gemeente ’s-Hertogenbosch risico loopt op een onderwijsachterstand. Maar in sommige wijken is dat percentage veel hoger: in Noord 26% en in West zelfs 37%. En waar in Rosmalen-Zuid 94% van de middelbare scholieren lid is van een club of (sport)vereniging, is dat in Noord slechts 60%. Oftewel: kinderen uit sommige wijken in de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben minder kans op een opleiding die écht bij hun past, en doen minder nieuwe ervaringen op waarmee ze hun talenten écht goed kunnen ontwikkelen. De ‘Actieagenda Gelijke Kansen’ houdt daar rekening mee. De projecten voor kinderen tót 12 jaar richten zich vooral op de wijken waar ze het hardst nodig zijn: West, Noord, Zuidoost en Graafsepoort. De projecten voor 12 tot 18-jarigen richten zich op de hele gemeente; jongeren zitten in deze fase van hun leven immers vaak niet meer in de eigen wijk op school, maar juist verspreid over de gemeente.

School, wijk en thuis

Ieder kind heeft talent. Maar ieder kind heeft ook een omgeving nodig waarin dat talent zich écht kan ontwikkelen. Dat gaat over goed onderwijs; een school die bij het kind past en een leraar die écht ziet wat het beste is voor het kind. Maar dat gaat óók over de tijd die een kind buiten school doorbrengt. Want de invloed van docenten is natuurlijk belangrijk, maar dat geldt net zo goed voor ouders, vrienden, de jongerenwerker of de sportcoach.

Rijke schooldag

De projecten in de Actieagenda gaan dus niet alleen over school, maar ook over de wijk en de thuissituatie. Zo is er bijvoorbeeld het project ‘Sterk vmbo & pro’, waarin verschillende vmbo- en praktijkscholen samenwerken zodat een kind zoveel mogelijk bagage het beroeps-of praktijkonderwijs afsluit. Ook wordt er gewerkt aan een ‘Rijke Schooldag’, deze moet ervoor zorgen dat elk kind in ‘s-Hertogenbosch ook ná schooltijd genoeg leuke en leerzame dingen te doen heeft. En aan de ‘Skills Factory’, waarin kinderen leren van een échte kunstenaar. En zo zijn er nog veel meer projecten, aanvullend op elkaar, zodat ze er samen voor zorgen dat een kind zich van opstaan tot slapengaan in een fijne, veilige en inspirerende omgeving bevindt.

Talent optimaal ontwikkelen

Ufuk Kâhya, wethouder Talentontwikkeling, is blij met het resultaat van die samenwerking: “Gelijke kansen voor ál onze kinderen, dat is ons doel. Samen zorgen we ervoor dat kinderen ook echt kind kunnen zijn. Dat ze zichzelf kunnen zijn, met hun eigen unieke talenten. Dat er een omgeving rondom een kind is die daarbij helpt, en zorgt voor zelfvertrouwen wanneer het kind twijfelt, en die uitdaagt uit om talenten optimaal te ontwikkelen. We willen alle kinderen het gevoel geven dat ze erbij horen, en dat er altijd mensen dicht bij hen zijn die helpen wanneer dat nodig is. Ik ben ongelofelijk trots op het feit dat we met zó veel partijen de handen ineen hebben geslagen. En ik weet zeker dat we samen gaan zorgen dat dat talent, wat élk kind heeft, ook echt tevoorschijn komt”.

Ieder kind heeft talent. Maar ieder kind heeft ook een omgeving nodig waarin dat talent zich écht kan ontwikkelen.