De gemeente constateert dat ouderen boven de 65 jaar zeer weinig deelnemen aan sportactiviteiten. Daarom is er een speciale methodiek ontwikkeld voor ouderen vanaf 60 jaar.
De gemeente constateert dat ouderen boven de 65 jaar zeer weinig deelnemen aan sportactiviteiten. Daarom is er een speciale methodiek ontwikkeld voor ouderen vanaf 60 jaar. Foto: Vincent van den Boogaard

Verantwoord sporten en bewegen voor ouderen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch

Sport

DEN BOSCH | Sporten en bewegen voor ouderen is een onderbelicht thema bij ouderen. De laatste tijd begint dit thema echter meer en meer in de belangstelling te komen.

Dit komt enerzijds vanwege de stijging van de kosten in de gezondheidszorg, anderzijds door de aandacht voor een gezonde leefstijl. Want overgewicht en bewegingsarmoede zorgen voor een vergroot risico op de gezondheidsklachten en zeker bij ouderen komt daar het risico op vallen nog bij.

Met het toenemen van de vergrijzing is het belangrijk om preventief actie te ondernemen. Want sporten en bewegen levert voor ouderen gezondheidswinst op. Beweegprogramma’s hebben een positief effect op de lichamelijke functies en verminderen de onzekerheid en de angst op vallen. 

Daarom is er een speciale methodiek ontwikkeld voor ouderen vanaf 60 jaar waarbij aandacht geschonken wordt aan vitaliteit en veiligheid met als doel meer sportdeelname voor ouderen. De kracht van dit project is de samenwerking tussen drie partijen, namelijk FysioCompany de Haren, Preventiecentrum van Gent en de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Meer info: 06-51249641.