Cinema Royal aan de Hinthamerstraat in 1950. Collectie: Erfgoed ’s-Hertogenbosch.
Cinema Royal aan de Hinthamerstraat in 1950. Collectie: Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Foto: Fotopersbureau Het Zuiden

Ons Den Bosch van weleer: Cinema Royal in Den Bosch

Historie

DEN BOSCH | Iedere twee weken plaatsen wij historische foto’s onder de noemer ‘Ons Den Bosch van weleer’. Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Vandaag (2 maart) in het jaar 1933 gaat de film King Kong in première in New York. De wereldpremière volgt op 23 maart. Deze film van Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack vertelt het verhaal van een filmcrew die naar een afgelegen eiland trekt en daar de reuzegrote gorilla King Kong aantreft. Goede kans dat deze film ook gedraaid heeft in het roemruchte Cinema Royal aan de Hinthamerstraat 26 in Den Bosch. Op de foto zie je de bioscoop in 1950. Cinema Royal blijft tot in de jaren ‘60 een bioscoop. Daarna wordt het pand tot winkel verbouwd. De voorgevel van dit gemeentelijk monument is onlangs prachtig gerestaureerd. Daarbij is onder andere het voegwerk hersteld, nieuw zink aangebracht, de gevel gereinigd en het glas-in-lood raam opnieuw verlood. 

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl.