CO2-melders en ventilatie-coach voor alle basisscholen

DEN BOSCH | De gemeente is gestart met het verstrekken van C02-melders voor alle klaslokalen in de basisscholen. Ook start na de krokusvakantie een ventilatiecoach die de scholen gaat helpen bij het verbeteren van de ventilatie in de klas. De gemeente gaat op termijn ook de kinderopvang hierbij ondersteunen. 

De gemeente 's-Hertogenbosch wil dat de kinderen in onze gemeente in de best mogelijke omstandigheden onderwijs kunnen volgen. Goede ventilatie helpt hierbij en voorkomt coronabesmettingen. Met de coach en het beschikbaar stellen van de melders kan al veel worden verbeterd en krijgt de gemeente meer informatie om samen met de schoolbesturen te beoordelen wat er verder nodig is.

De sectorraden (PO-raad, VO-Raad) en het RIVM maakten een handreiking voor het optimaal ventileren op scholen. Die helpt scholen om te voldoen aan de regels voor een gezond binnenklimaat. Daarmee kunnen ze ook voldoen aan hun verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de gebouwen voldoen. In de handreiking staat een aantal stappen. De eerste stappen gaan over het goed onderhouden van bestaande installaties, optimaliseren en juiste gebruik van deze installaties. Uit gesprekken met de schoolbesturen blijkt dat het de scholen niet altijd lukt om de handreiking goed op te volgen. Op het gebied van het onderhoud, optimalisatie en juiste gebruik van de aanwezige ventilatiemogelijkheden zijn er verbeteringen mogelijk. Hierbij wil de gemeente graag helpen. De schoolbesturen hebben hier positief op gereageerd.

De komende 6 maanden gaat een onafhankelijke ventilatiecoach elke school bezoeken. De coach zoekt op en met de school naar verbeteringen. De coach brengt bovendien ook direct de dagelijkse praktijk rond ventilatie in beeld. Op basis van die informatie voert de gemeente met de schoolbesturen het gesprek om waar nodig bij te sturen en zo op een zorgvuldige wijze te komen tot goede gerichte oplossingen.

De gemeente zorgt dat er voor elk klaslokaal een CO2-melder beschikbaar is. Dat is nu nog niet het geval. Een CO2-melder is een waardevol hulpmiddel om gericht en op tijd de juiste ventilatieacties te ondernemen. De melders geven aan of het bijvoorbeeld nodig is om tussen de lessen door de ramen open te zetten. Terwijl de gemeente hiermee bezig was, heeft het Rijk ervoor gekozen de aanschaf van CO2-melders te vergoeden. Daar is de gemeente blij mee. De gemeente loopt vooruit op deze Rijksmaatregel zodat dat elk klaslokaal snel is voorzien van een CO2-melder.