Het bestuur van Stichting Veur Mekaor - verantwoordelijk voor de rolstoeltribune tijdens de Grote Optocht in Oeteldonk - stopt ermee en draagt haar taken over aan een nieuw bestuur. (Foto: Henk van Vugt)
Het bestuur van Stichting Veur Mekaor - verantwoordelijk voor de rolstoeltribune tijdens de Grote Optocht in Oeteldonk - stopt ermee en draagt haar taken over aan een nieuw bestuur. (Foto: Henk van Vugt) Foto: Henk van Vugt

Bestuur Stichting Veur Mekaor draagt stokje na 15 jaar over

Verenigingen

DEN BOSCH | ‘Het is moeilijk om afscheid te nemen van de rolstoeltribune’, aldus Hans Morren, Bert van Heeswijk en Piet en Dorita de Bekker die samen bijna 15 jaar het bestuur hebben gevormd van Stichting Veur Mekaor in Den Bosch.

DEN BOSCH | Het is najaar 2007. Een groepje vrienden besluit om gezamenlijk de uitdaging op te nemen om een rolstoeltribune neer te zetten tijdens de Grote Carnavals Optocht van Oeteldonk. Fred Hörmann, die het idee lanceerde en wiens naam na zijn overlijden in 2013 in het hart van alle betrokkenen Is blijven zitten, werd destijds geraakt door een opmerking van een oude dame zittend in een rolstoel: “Kon ik nog maar eenmaal de Grote Optocht zien.”

Het is inmiddels 2022. De rolstoeltribune staat er nu sinds 2008. Met hulp van heel veel donaties, die de stichting altijd vol dankbaarheid heeft mogen ontvangen. Om de rolstoeltribune te kunnen organiseren, werd de Stichting Veur Mekaor in het leven geroepen. “Zonder Fred Hörmann zijn we vanaf 2013 doorgegaan. Gewoon met vieren - Hans, Bert, Piet en ik - met hulp van enkele enthousiaste vrijwilligers”, vertelt Dorita de Bekker. Zij vervolgt: “Met passie, aanpakken en promoten is het ons gelukt een goede naam in de stad en ons durp Oeteldonk te bewerkstelligen. En daar zijn we ontzettend trots op. Dankbaar zijn we dat we hebben mogen rekenen op prachtige evenementen waarbij de opbrengst naar onze stichting ging. En dat we na afloop van de Grote Optocht altijd zoveel lieve en dankbare reacties hebben mogen ontvangen. Maar ook dat we bezoek kregen van burgemeester en wethouders. Zo vroeg huidig wethouder Ufuk Kâhya zich verbaasd af: ‘Doen jullie dit met vieren?’ Ja, met vieren als bestuur en diverse vrijwilligers en heel veel donaties - groot en klein - van betrokken mensen uit onze stad. Velen van hen werden ook ‘vriend’ van Stichting Veur Mekaor. Mede daardoor konden we nog meer evenementen aanbieden voor onze rolstoelgasten. Ons doel bleef echter het faciliteren bij grote evenementen om zo de medemens die gebonden is aan rolstoel of scootmobiel een prachtige mogelijkheid te geven te kunnen genieten. Met een hapje en drankje natuurlijk. Op een verwarmde tribune en onder een rood dekentje als het koud was. Met paraplu’s als het regende tijdens een buitenevenement. Evenzo zonnehoedjes als de zon te fel werd.”

Vorig jaar rond deze tijd zeiden de bestuursleden van Veur Mekaor nog tegen elkaar: “Jammer dat corona ons belet om weer mensen blij te kunnen maken. Logisch, maar we gaan door.” Wie had kunnen denken dat het viertal exact een jaar later alsnog het hoofd moet buigen, puur en alleen omdat de realiteit toe heeft geslagen. “Onze gezondheid ging duidelijk scheurtjes vertonen. We verloren binnen drie maanden twee fantastische vrijwilligers. De dood regeerde. Het hakte erin”, aldus Dorita: “Vandaar dat we gezamenlijk hebben besloten te gaan stoppen en onze taken neer te leggen bij een nieuw bestuur. Wetende en hopende dat we een stuk levenswerk met vertrouwen over kunnen dragen. Carnaval zal nooit meer hetzelfde zijn. Het blijft moeilijk na twee jaar corona met een bijpassend stilzitten, afscheid te moeten nemen in de komende periode. Wat voorop staat: Stichting Veur Mekaor moet blijven groeien in de handen van nieuw bloed! Wat blijft zijn geweldige dankbaarheid en trots dat we dit hebben mogen doen. Gewoon als vriendengroep die zoveel erkenning en vertrouwen kreeg van bedrijven, horeca en buurtcomités en lieve mensen uit de stad en Oeteldonk.”

De Stichting Veur Mekaor blijft gewoon bestaan. Het nieuwe bestuur bestaat uit Yvonne Heymans, Paul van Dijk, Ronald Sluiter en Marc Cozijnsen. Alle vragen die nu nog binnenkomen, moeten nog bij het huidige bestuur worden neergelegd totdat alle lopende zaken afgehandeld zijn. Kijk voor meer informatie over de stichting op www.veurmekaor.com.