Het Eerste Korenstraatje en de Korenbrugstraat in 1942 gezien vanuit de Karrenstraat. (Collectie: Erfgoed 's-Hertogenbosch)
Het Eerste Korenstraatje en de Korenbrugstraat in 1942 gezien vanuit de Karrenstraat. (Collectie: Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Den Bosch Toen en Nu: Eerste Korenstraatje in 1942

Historie

DEN BOSCH | De tijd staat niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen nagenoeg intact gebleven. In deze rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

Op onderstaande foto uit 1942 zie je het Eerste Korenstraatje en de Korenbrugstraat (gezien vanuit de Karrenstraat). Op de achtergrond smederij Niessingh op de hoek van de Molenstraat en de Sint Jansstraat. Op de deur van het café links staat de door de Duitse bezetter verplichte mededeling: ‘voor Joden verboden’. 

Korenkoopman

Den Bosch kent enkele Korenstraatjes, waarvan de namen aangeven dat het beroep van korenkoopman er in het verleden veelvuldig voorkwam. Bekend zijn de Korenbrugstraat en het Eerste en Tweede Korenstraatje. Ze liggen aan de rand van het oudste stadsgedeelte, waar vroeger de eerste stadsmuur stond. In de late middeleeuwen liep het Eerste Korenstraatje - ook wel Korte Korenstraatje genoemd - aan de westzijde dood op de muur. Het nauwe Eerste Korenstraatje was even belangrijk als de veel bredere Karrenstraat, hetgeen aan de percelering is af te leiden. In beide straten zijn oorspronkelijk brede kavels gevormd. 

Stadsmuur

Het hoekpand Eerste Korenstraatje 18 is een voorbeeld van huizen die tegen de eerste ommuring zijn aangebouwd. Dit van oorsprong 15e-eeuwse huis is tegen de buiten- of veldzijde van de stadsmuur aangebouwd. Bij archeologisch en bouwhistorisch onderzoek in 1996 bleek de linkerzijgevel op het tracé van de oudste stadswal te staan. Van de stadsmuur werden restanten aangetroffen, zoals de vroeg 13e-eeuwse bowvorm van kistwerk van tuf- en baksteen, evenals poeren, funderingsbogen en kantelen met schietspleten.

Over Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl. Iedere donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) een nieuwe ‘toen en nu’ foto.

Het Eerste Korenstraatje anno 2022. Zo heel veel is er op het eerste oog niet veranderd. (Collectie: Erfgoed ''s-Hertogenbosch)