Knillispoort presenteert: het Bosch Historisch Café

DEN BOSCH |  In het Bosch Historisch Café wordt elke tweede zaterdag van de maand geproost op de geschiedenis in de breedste zin van het woord. Het wordt geschiedenis met een biertje, een kop koffie of een frisdrankje, onderzoekend maar ook gezellig.

Geen stad in Nederland die zoveel aandacht heeft voor cultuurhistorie dan Den Bosch. De Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch behoort tot de grootste heemkundeverenigingen van Nederland. Al meer dan dertig jaar nemen elke zaterdag honderden Bosschenaren deel aan de cursus Boschlogie, een vrijetijdscursus over de geschiedenis van de stad. Geen stad van de omvang van ’s-Hertogenbosch waar zoveel historische boeken verschijnen. En toch… wat er nog niet is? Juist ja, een 'historisch café'. Knillispoort begint ermee. De redactie bestaat uit (amateur)historici, betrokken Bosschenaren, studenten, docenten en andere vrijwilligers van de Knillispoort. Dat de redactie voor een cafésetting kiest, ligt voor de hand. Knillispoort is nu eenmaal een politiek cultureel café en wil de geschiedbeoefening toegankelijk houden.

Wat kunt u verwachten? Lezingen, presentaties, debatten, boekbesprekingen, tentoonstellingen, films, documentaires en gesprekken. De onderzoeker die zijn werk wil spiegelen aan andermans kennis of inzicht krijgt ook de ruimte. Net zoals de onderzoeker die een heikel of schurend historisch thema wil voorleggen aan het publiek. Knillispoort zou zichzelf niet zijn als het daartoe geen ruimte bood. Elk café eindigt met de historische rondvraag of prikbord: de bezoeker kan zo een historische activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen.

Het motto van het Bosch historisch café is: geschiedenis is werkelijkheid die tot de verbeelding spreekt. Eén ding willen de initiatiefnemers daarom vermijden, saai zijn. Geschiedenis verhalen moet in de geest van Johan Huizinga een ‘historische sensatie’ zijn. De bezoeker moet aan het einde van de voorstelling kunnen zeggen: 'Ik zat er middenin. Het leek wel of dat ik erbij was toen het gebeurde'.

Het Bosch Historisch Café vindt plaats op 12 maart, 9 april, 7 mei en 4 juni, telkens van 15.00 tot 17.00 uur. Op 12 maart is het de beurt aan het verhaal van een bijzondere voorlichtings- of propagandafilm: 'Holland Neutraal. De Nederlandsche Leger- en Vlootfilm'. Tom Sas, kenner van de Eerste Wereldoorlog, licht deze film op vermakelijke wijze toe. Entree bedraagt 5 euro, inclusief een kop koffie en cake. En het bier is betaalbaar. Het blijft immers een volksdrank.