Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten en wethouder Johan van der Schoot. (Foto: Koen de Visscher)
Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten en wethouder Johan van der Schoot. (Foto: Koen de Visscher) Foto:

Vóór 2025 vergunningen voor De Duurzame Polder

REGIO | Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten bracht maandag samen met gedeputeerde Anne-Marie Spierings en wethouders Mike van der Geld ('s-Hertogenbosch) en Johan van der Schoot (Oss) een bezoek aan 'De Duurzame Polder'. Dit is de benaming voor de polder tussen Den Bosch en Oss waar die twee gemeentes duurzame energie willen gaan opwekken. Het is de bedoeling dat vóór 2025 de vergunningen zijn verleend voor de bouw van windmolens en zonneparken in de polder.

door Koen de Visscher

Volgens het klimaatakkoord uit 2019 moet Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. Ook werd daarin afgesproken dat dertig Regionale Energie Strategie-regio’s gaan nadenken over waar en hoe het beste duurzame elektriciteit opgewekt kan worden. De gemeentes 's-Hertogenbosch en Oss vallen onder de RES-regio Noordoost Brabant en werken daarin samen om tot een plan te komen voor de polder. 

De gemeente Oss wil haar deel aan duurzame energie opwekken door het bouwen van windmolens. Den Bosch wil gebruik maken van een combinatie van windmolens en velden met zonnepanelen. Jetten en Van der Schoot wezen op het voordeel van windmolens ten opzichte van zonneparken. Van der Schoot: “Onder een windmolen kan een koe grazen en kun je maïs telen, onder een zonneveld kan dat niet”.

Jetten was dankbaar voor het initiatief dat volgens hem is getoond door de gemeentes: “We hebben goed in beeld wat we kunnen realiseren, maar door de oorlog in Oekraïne wordt het tempo ook belangrijker. We moeten meer realiseren om minder afhankelijk van Rusland te worden. En volgens deskundigen is dit gebied erg geschikt om windenergie op te wekken”.

Wethouder Van der Schoot beaamt dit: “Het is echt niet de bedoeling dat dit gebied vol komt met windmolens, maar het leent zich er wel uitstekend voor”. Daarnaast wees wethouder Van der Geld er ook op dat deze projecten bij voorkeur geconcentreerd worden op een relatief klein gebied: “We willen genoeg afstand behouden tot bebouwing, dat kan hier.”

Medio 2022 start het ontwerpend onderzoek waarbij er verder contact is met de omgeving en mogelijke landschapsinrichtingen worden ontworpen. Beide wethouders beaamden dat het de bedoeling is dat vóór 2025 de vergunningen rond zijn. Kijk voor meer informatie op duurzamepolder.nl.