Zaterdag werden de deuren van het Stadhuis opengezet voor alle inwoners en Oekraïners met hulpvragen.
Zaterdag werden de deuren van het Stadhuis opengezet voor alle inwoners en Oekraïners met hulpvragen.

’s-Hertogenbosch zet zich in voor vluchtelingen uit Oekraïne

Human Interest

DEN BOSCH | Ook in de gemeente ‘s-Hertogenbosch melden zich inmiddels de eerste vluchtelingen uit Oekraïne. En talloze inwoners en organisaties staan voor hen klaar. Er zijn nu ruim twee miljoen Oekraïners gevlucht uit hun land. Het kleine deel dat zich al in onze gemeente heeft gemeld, verblijft bij vrienden, familie of in hotels. Er wordt hard gewerkt aan meer permanente opvang. ’s-Hertogenbosch leeft mee met alle Oekraïners en met iedereen die zich met het land verbonden voelt.

Wethouder Van der Geld: “De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn in veel opzichten verschrikkelijk. In de opvang van de vele vluchtelingen zijn wij er als gastvrije gemeente. Met onze inzet geven we invulling aan de verantwoordelijkheid die we maatschappelijk hebben, en waar alle Veiligheidsregio’s zich voor inspannen. We willen voldoen aan de opgave om opvangplekken te creëren, die humanitair en prettig zijn om in te verblijven. Daarnaast werken we aan wat nog meer belangrijk is, zoals onderwijs, zorg en financiële ondersteuning. Op www.s-hertogenbosch.nl/oekraine houden we iedereen op de hoogte van de laatste informatie.” 

Opvanglocaties realiseren

De gemeente ‘s-Hertogenbosch zorgt samen met Vluchtelingenwerk voor de eerste opvangplekken. Iedere Veiligheidsregio in Nederland kreeg vanuit het Rijk de vraag om op korte termijn te zorgen voor twee keer 1000 opvangplekken. Verdeeld over de gemeenten en binnen twee weken te realiseren. De gemeente kijkt daarbij naar gebouwen die makkelijk en snel geschikt te maken zijn. Deze week wordt duidelijk in welke panden snelle opvang wordt gerealiseerd. Ook voor de langere termijn wordt gezocht naar oplossingen. Burgemeester Jack Mikkers: “Als voorzitter van deze Veiligheidsregio zie ik een enorme inzet van de gemeenten om goede opvang snel te realiseren. Ook bij ons in ’s-Hertogenbosch. Zo kunnen we in deze verschrikkelijke tijd die de Oekraïners doormaken, toch enigszins helpen”.

Snelle, maar ook langdurige opvang

Het realiseren van de opvang wordt geregeld via drie sporen. Het begint met de eerste (crisis)opvang. Deels gebeurt dat bij familie of vrienden, of de vluchtelingen worden via Vluchtelingenwerk gekoppeld aan gastgezinnen, of er worden hotelkamers ingezet. Tegelijk is de gemeente volop bezig met twee gemeentelijke opvanglocaties voor enkele honderden opvangplekken. De helft daarvan moet volgende week klaar zijn. De andere helft volgt snel daarna. Uiteindelijk wordt toegewerkt naar meer kleinschalige en langdurige opvang en huisvesting. Daarvoor hebben zich al diverse initiatiefnemers bij de gemeente gemeld. De omgeving van waar de vluchtelingen opgevangen worden, wordt geïnformeerd. Zodat duidelijk is waar zij met vragen terecht kunnen. Naast deze ontwikkeling blijft de gemeente ook asielzoekers opvangen en statushouders huisvesten.

Deuren stadhuis open voor vragen

Afgelopen zaterdag werden de deuren van het Stadhuis opengezet voor alle inwoners en Oekraïners met hulpvragen. Burgemeester Jack Mikkers. “We wilden alle betrokken hulpverlenende instanties bijeenbrengen om elkaar te spreken en van elkaar te leren. Daarnaast zijn er veel vragen van onze inwoners. We hebben iedereen te woord kunnen staan en ik was onder de indruk van de geweldige drive om alle hulpvragen van passend antwoord te voorzien. Inwoners bieden woonruimte aan, willen de handen uit de mouwen steken, Bossche Oekraïners willen tolken, instanties willen de samenwerking aangaan en we hebben deze dag zelfs enkele gevluchte Oekraïners tijdelijk in een van de hotels kunnen onderbrengen. De komende weken zal het vanuit deze crisissituatie een gestroomlijnde opvang gaan worden. Daar hebben we elkaar hard bij nodig, want dit kunnen we echt alleen maar samen doen”.

Inzet voor onder andere onderwijs en zorg

Naast de opvang moet er veel meer gebeuren. Talloze maatschappelijke organisaties werken daarin nauw samen. Het gaat om het regelen van onderwijs, kinderopvang, zorg, werk, sociale bijstand en financiële ondersteuning. De gemeente is in overleg met Vluchtelingenwerk over hoe de rollen het beste verdeeld kunnen worden. Ook is hierover contact met het Rode Kruis. De laatste actuele informatie van gemeente ’s-Hertogenbosch is te lezen op www.s-hertogenbosch.nl/oekraïne. Via de website www.vluchtelingenwerk.nl kunt u lezen wat u zelf kunt doen.