De jonge Bosschenaar Piet Kerssens vocht mee tegen de Duitsers. Tijdens de bevrijding van zijn eigen stad werd hij dodelijk getroffen.
De jonge Bosschenaar Piet Kerssens vocht mee tegen de Duitsers. Tijdens de bevrijding van zijn eigen stad werd hij dodelijk getroffen. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: Bossche verzetsheld Piet Kerssens

Historie

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Bosschenaar Piet Kerssens was vastbesloten om te vechten tegen de Duitsers toen die ons land waren binnen gevallen. Enkele keren werd hij gevangen genomen, steeds wist hij te ontsnappen. Tot het moment dat zijn stad bijna bevrijd was. Terwijl hij een gewonde Britse soldaat probeerde te helpen, werd hij geraakt door een scherpschutter. Een dag later overleed Kerssens op 23-jarige leeftijd aan zijn verwondingen.

Hang naar avontuur

Petrus Lucas (Piet) Kerssens was een charmante en vrolijke jongen met een hang naar avontuur. Wanneer de oorlog begint, werkt hij als banketbakker in Utrecht. Hij wil echter meevechten tegen de Duitsers en probeert naar Engeland te komen. Hij werd opgepakt en als dwangarbeider in Duitsland te werk gesteld. Daar ontsnapte hij voor de eerste keer. Hij werd echter opnieuw opgepakt en kwam nu in een Spaans kamp terecht. Ook daar wist hij te ontsnappen, opnieuw slechts voor korte duur. Bij de grens met Basel werd hij gearresteerd omdat hij geen papieren had. Dit keer werd hij naar de gevangenis van Scheveningen en later naar Kamp Amersfoort gestuurd.

Als held ontvangen

Na zijn vrijlating uit het kamp bleef hij een maand bij zijn familie in Den Bosch, maar de drang om te vechten voor zijn vaderland was te groot. Hij sloot zich aan bij Amerikaanse soldaten en kwam onder andere in Eindhoven terecht. Op 24 oktober hoorde hij van de aanval op zijn stad Den Bosch. Van zijn overste kreeg hij verlof om daar naar toe te gaan. Hij werd met enthousiasme begroet toen hij in Den Bosch was en als held ontvangen.

Duitse scherpschutter

Tijdens de tweede dag van de gevechten was Kerssens bij de Wilhelminabrug. Toen hij een gewonde Britse soldaat zag, liep hij er met een Rode-Kruisvlag in zijn hand, naar toe om te helpen. Bij deze actie werd hij echter neergeschoten door een Duitse scherpschutter. Eerst in zijn been en daarna in zijn borst. Zwaargewond werd hij naar een eerste hulppost gebracht en van daaruit naar een veldhospitaal in Rosmalen. Daar overleed hij een dag later, op 26 oktober 1944, op 23-jarige leeftijd. 

Herbegraven

In eerste instantie werd hij begraven op de militaire begraafplaats in Oss. Later werd hij herbegraven op begraafplaats Orthen, waar hij nog ieder jaar herdacht wordt. Bij de brug waar hij neergeschoten werd, is een plaquette aangebracht ter herinnering aan de verzetsdaden van de jonge Bosschenaar.