Gebruikers van lachgas en nepdrugs riskeren een boete

DEN BOSCH | Iedere gemeente heeft een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarin staat de regelgeving rond veiligheid en openbare orde. Denk bijvoorbeeld aan waar je in het openbaar alcohol mag drinken of met een groepje op straat mag hangen.

De APV wordt zo nu en dan aangepast. Zodat de regels beter aansluiten bij ontwikkelingen van die tijd. In de gemeente ’s-Hertogenbosch is dat in februari gebeurd. Een van de regels gaat over wat 'openlijk gebruik' wordt genoemd. Waar dat eerst vooral ging om soft- en harddrugs, is daar nu ‘gelijkende waar’ aan toegevoegd. Denk dan aan nieuwe middelen zoals lachgas en nepdrugs. Deze zijn toegevoegd aan de APV zodat er nu een juridische basis om tegen op te treden door politie en handhaving. Gebruikers riskeren een boete van 100 euro.

Naast handhaven, werken gemeente, politie, Novadic-Kentron en PowerUp073 ook samen om uitleg te geven over de risico’s


De risico’s van verschillende soorten verdovende middelen, worden vaak onderschat, en geven altijd risico voor iemands gezondheid. De laatste tijd is landelijk een toename van onder andere het gebruik van lachgas te zien. het gebruik hiervan heeft vaak allerlei negatieve gevolgen. Zoals verkeersongelukken, risico’s voor de eigen gezondheid en (geluids)overlast voor de omgeving. Naast handhaven, werken gemeente, politie, Novadic-Kentron en PowerUp073 ook samen om uitleg te geven over de risico’s. Want het is goed over de risico’s met jongeren in gesprek te gaan en er op scholen aandacht aan te besteden.

Zorgen
Burgemeester Mikkers: “Iedereen wil prettig en veilig kunnen leven. Het gebruik van drugs heeft een sterke en negatieve invloed. Op de gezondheid van gebruikers, oud én jong. En ook de omgeving kan er goed last van hebben. Daarmee zijn er dus ook zorgen. Bij ouders, naasten en inwoners. Om die risico’s voor iedereen te verminderen, maken we in ’s-Hertogenbosch gebruik van de noodzaak deze nieuwe middelen toe te voege aan de APV”.

Melding maken
Heb je vragen over drugsgebruik, of maak je je zorgen om iemand in je directe omgeving? Bel dan met de Advies & Informatie medewerkers van verslavingszorginstelling Novadic-Kentron op telefoonnummer 073-6899090.