Campagne ‘Zet de Fiets op 1’

DEN BOSCH | ‘Zet de Fiets op 1’, zo luidde de boodschap tijdens een fietstour die zaterdag werd georganiseerd in Den Bosch. De tour was onderdeel van een landelijke campagne om (kandidaat)raadsleden en wethouders voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart te wijzen op het belang van goede fietsvoorzieningen in de stad.

Wethouder Ufuk Kâhya fietste samen met (kandidaat-)raadsleden, leden van de Fietsersbond en andere belangstellenden langs een aantal herkenbare fietsprojecten in de stad. Zoals de twee fietsbruggen bij de Postweg. Hier is gemotoriseerd verkeer gescheiden van het fietsverkeer, wat de fietsveiligheid verbetert. Ook werden de slimme verkeerslichten bezocht, waar fietsers met de Schwung-app die verbinding maakt met de verkeerslichten minder vaak hoeven te wachten voor een rood licht. Voor de gemeente is het belangrijk dat de binnenstad leefbaar en aantrekkelijk blijft, maar ook goed bereikbaar. Hierbij moet de stad minder auto-dominant worden en een nadruk komen te liggen op fietsen, lopen en het OV. “’s-Hertogenbosch gaat voor duurzame mobiliteit. Goede bereikbaarheid gaat bij ons samen met schoon en slim vervoer dat toegankelijk is voor iedereen. De fiets staat daarbij centraal. De fiets is voor iedereen een toegankelijke, betaalbare, gezonde en volwaardige vervoersmogelijkheid. Daarom stimuleren we het gebruik van de fiets. Voor bewoners, werknemers en bezoeker moet het steeds vaker vanzelfsprekend zijn om de fiets te pakken als een comfortabel, maar ook nog eens gezond vervoersmiddel. Fijn dat hier met deze actie nu ook landelijk aandacht voor is”, aldus wethouder Kâhya.

De fietstour werd georganiseerd door Tour de Force, een samenwerkingsverband van overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms die zich inzetten voor ‘de fiets' in Nederland. De hele maand maart organiseert Tour de Force in samenwerking met verschillende gemeenten de fietstour ‘Zet de fiets op 1' om aandacht te vragen voor meer investeringen in fietsvoorzieningen in de komende gemeenteraadscoalitieakkoorden. Henk Brink, voorzitter van Tour de Force, legt uit dat de lokale politiek de komende periode een impuls kan geven aan het fietsgebruik in de gemeente. "Ook het Rijk en provincies hebben een verantwoordelijkheid, maar gemeentebesturen zijn nu aan zet. Zonder betere en veiligere fietsinfrastructuur, brede fietspaden, fietssnelwegen en stallingen kunnen we de benodigde schaalsprong niet maken. De lokale politici die straks een coalitieakkoord gaan opstellen, of juist in de oppositie zitten, kunnen daaraan bijdragen door de fiets een prominente plek geven.”