Plebaan Vincent Blom, wethouders Huib van Olden en Mike van der Geld, Jo Timmermans van het Jheronimus Bosch Art Centrum en Commissaris van de Koning Ina Adema brengen een bezoek aan het atelier op de bovenste verdieping van het Huis van Bosch.
Plebaan Vincent Blom, wethouders Huib van Olden en Mike van der Geld, Jo Timmermans van het Jheronimus Bosch Art Centrum en Commissaris van de Koning Ina Adema brengen een bezoek aan het atelier op de bovenste verdieping van het Huis van Bosch. Foto: Henk van Esch

Jheronimus Bosch heeft zijn huis terug!

Historie

DEN BOSCH | Wie ’s-Hertogenbosch zegt, zegt Jheronimus Bosch. In onze stad komt de wereldbefaamde kunstschilder tot leven. Na een gedetailleerde en duurzame verbouwing en restauratie, was het dan eindelijk zo ver. Op vrijdag 1 april heeft het Huis van Bosch de deuren geopend voor publiek! Jheronimus Bosch heeft zijn huis weer terug, op de historische markt in ’s-Hertogenbosch, de Cultuurstad van het Zuiden.

Wethouder Mike van der Geld: “Huis van Bosch heeft zich prachtig ontwikkeld. De historie verweven met de tijd van nu. Een pand dat we duurzaam hebben weten te restaureren en naar de duurzame eisen van tegenwoordig is gemaakt. Een plek bovenal om je te verwonderen, te leren en je in de geschiedenis van Jheronimus Bosch onder te dompelen. Wat een aanwinst voor Cultuurstad van het Zuiden.”

Stap in de wereld van Bosch

Het is een authentieke herinneringsplek geworden, met een belevenis voor bezoekers nationaal en internationaal – van Boschliefhebbers tot Bossche stadswandelaar – voor volwassenen en kinderen die ondergedompeld wil worden in een spannend en bijzonder verhaal over het leven en werken van deze visionaire kunstenaar. En voor het eerst op de heilige grond van zijn woonhuis-atelier waar Jheronimus Bosch werd gevormd als tekenaar en schilder.

Dichter bij de mens Jheronimus Bosch kom je niet

In het Huis van Bosch kan men letterlijk in de voetsporen treden van Jheronimus Bosch door de middeleeuwse trap te beklimmen waarop hij jarenlang heeft gelopen. Dichter bij de mens Jheronimus Bosch kom je niet! De totaalbeleving wordt gevormd door museale- en moderne presentatietechnieken. Een route met 3D audio & soundscape, scenografische belichting, audiovisuele lagen en ruimtelijke fragmenten sleept de bezoeker in circa 60 minuten mee door het huis over de authentieke 16e-eeuwse trap. Per verdieping wordt verhalenderwijs verbanden gelegd tussen kunstenaar, tijdsgeest en schilderwerken.  

Belangrijke rol voor Erfgoed

In 1462 kocht Anthonis van Aken, vader van Jheronimus van Aken, alias ‘Bosch’, dit huis dat daarna gedurende enkele decennia als Familie-schildersatelier diende. Achter de 19e-eeuwse voorgevel aan de Markt bleef nagenoeg het gehele middeleeuwse casco van het huis intact. Hierdoor kunnen we ons een betrouwbaar beeld vormen van de indeling van het huis in de tijd van Bosch. Door Erfgoed ’s-Hertogenbosch is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het huis en de resultaten hiervan zijn opgenomen in de restauratie. Wil je meer weten over de restauratie? Kijk dan op de website van Erfgoed: www.erfgoedshertogenbosch.nl/monumentenzorg/projecten/huis-van-bosch.

Stichting Jheronimus Bosch Centrum

Het rijksmonument Huis van Bosch is door de gemeente ‘s-Hertogenbosch aangekocht in 2016. Na een gedetailleerde en duurzame restauratie van 8 eeuwen bouwhistorie, is het geworden tot museum Huis van Bosch. De Stichting Jheronimus Bosch Centrum heeft de financiële basis gelegd voor concept-ontwikkeling en museale inrichting. Zij exploiteert het voormalige woonhuis- atelier van de schilder.

Jong geleerd... 

Op de bovenste verdieping van het huis is het Atelier van het Huis van Bosch. Hier worden aan schoolkinderen workshops aangeboden waarin hun creativiteit en zelfvertrouwen gestimuleerd wordt. In de workshops komen de kinderen ook op een speelse manier meer over de bouwgeschiedenis en de laatmiddeleeuwse cultuur te weten. De workshops kunnen ook door bezoekers worden gevolgd. 

Startpunt Jheronimus Bosch Kwartier 

Het Huis van Bosch vormt hét startpunt van het Jheronimus Bosch Kwartier in ’s-Hertogenbosch, waarvan de Sint-Jans Kathedraal, Huis 73, het Zwanenbroedershuis, het Groot Tuighuis en het Jheronimus Bosch Art Center ook onderdeel zijn. Het is dus een fantastisch beginpunt om de kunstenaar Bosch en 8 eeuwen Bossche bouwhistorie en stadsgeschiedenis beter te leren kennen.