De startersgroep bij tafeltennisvereniging Never Despair in 2021.
De startersgroep bij tafeltennisvereniging Never Despair in 2021. Foto: Never Despair

Tafeltennisvereniging Never Despair in Den Bosch laat coronatijd achter zich

Sport

DEN BOSCH | Ook de tafeltennissers van Never Despair werden de laatste twee jaar op de proef gesteld. Er werd nauwelijks competitie gespeeld en maanden gingen voorbij zonder training of recreatief spel. Gelukkig is dat achter de rug. Het ledenbestand vertoont zelfs een lichte stijging.

Met twaalf seniorenteams en vijf jeugdteams beleeft de club een vliegende herstart. Het eerste herenteam staat aan kop in de Regio Hoofdklasse Zuidwest, de andere teams zijn verspreid over vrijwel alle klassen in de competitie. Never Despair wil graag presteren, liefst doorstoten naar de landelijke divisies, maar heeft bovenal de breedtesport hoog in het vaandel. Een van de pijlers onder het succes is het aanbod trainingen op ieder niveau. Natuurlijk is er aandacht voor ontwikkeling van de jeugd en voor de topspelers, maar ook ‘gewone’ recreanten willen zich naar vermogen verbeteren. Een leven lang leren dringt door in de tafeltennissport, die dan ook tot op hoge leeftijd kan worden beoefend. Jeugdleden die zich aanmelden voor proeflessen worden intensief begeleid zodat ze lang en met veel plezier blijven spelen.

Nieuw tafeltenniscentrum

In 2017 is het nieuwe tafeltenniscentrum in gebruik genomen. De club deelt de zaal van Kindercampus Noord met de basisschool en naschoolse opvang. Met de gemeente is vastgelegd dat de club de zaal buiten schooltijden altijd kan gebruiken. In de praktijk is dat elke avond en in het weekend. Met het huidige aantal van ruim 130 leden is het dan al regelmatig volle bak. Direct naast die zaal en met ruim uitzicht op de speeltafels beschikt Never Despair over een eigen kantine. Voor het sociale aspect is die van levensbelang. Een geanimeerd gesprek, een spelletje darts, een sportwedstrijd op groot scherm en een goede derde helft, het draagt allemaal bij aan het ‘verenigingsgevoel’.

Praten over de toekomst

Dank zij de steunmaatregelen van de overheid en loyaliteit van de leden staat de vereniging er financieel niet slecht voor. Met die stevige basis gaat Never Despair, dat dit jaar 75 jaar bestaat, het gesprek over de toekomst aan. Op 14 mei wordt tijdens een verkenningsevenement besproken of het alleen traditioneel tafeltennis moet blijven, of dat allerlei varianten en technische vernieuwingen langzaamaan een plaats moeten krijgen: trainen met een ballenrobot of VR-bril, videoanalyse en combinaties maken met andere racketsporten. En vanzelfsprekend zal het dan ook gaan over de structuur van de vereniging. Zoals op veel plekken komt ook bij Never Despair het werk op steeds minder (vrijwilligers)schouders terecht. Het bestuur heeft aan de bel getrokken en de eerste signalen van een kentering zijn te zien. De vereniging, en dus ook de verantwoordelijkheid, is van en voor iedereen. Meer info: www.neverdespair.nl.