Aan de hand van voorbeelden uit de tentoonstelling ‘Besmet!’ in museum Boerhaave (foto), laat Dr. Mieneke te Hennepe zien hoe herkenbaar verhalen uit het verleden zijn.
Aan de hand van voorbeelden uit de tentoonstelling ‘Besmet!’ in museum Boerhaave (foto), laat Dr. Mieneke te Hennepe zien hoe herkenbaar verhalen uit het verleden zijn. Foto: Fred Ernst

Lezing in Empel over wereldwijde epidemieën toen en nu

Historie

EMPEL | Op donderdag 14 april om 20.00 uur presenteert Stichting Tempel van Empel om een lezing in Cafézaal De Lachende Vis in Empel met als titel ‘Het epidemie-spook: over verleden en heden van besmettelijke ziekten’.

Spreker is Dr. Mieneke te Hennepe. Zij is conservator medische collecties van het Rijksmuseum Boerhaave en docent medische geschiedenis aan het Leids Universitair Medisch Centrum. In haar lezing gaat Te Hennepe onder andere in op epidemieën van vroeger en nu. Op welke manieren zijn epidemieën verbeeld en welke impact hadden besmettelijke ziekten op de samenleving? Aan de hand van voorbeelden uit de tentoonstelling ‘Besmet!’, die te zien is in museum Boerhaave, laat ze zien hoe herkenbaar verhalen uit het verleden zijn geworden en wat dit zegt over het belang van de medische geschiedenis. Arjan Senden van Stichting Tempel van Empel geeft een korte inleiding over epidemieën en crises in de Romeinse oudheid.

Praktische informatie

Deze avond is gratis te bezoeken. Consumpties zijn voor eigen rekening. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanvang lezing om 20.00 uur. einde rond 22.30 uur. Cafézaal De Lachende Vis is gelegen aan de Empelsedijk 21 in Oud Empel. Deze lezing stond oorspronkelijk eind vorig jaar gepland, maar kon toen niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen.