Foto van het rijksmonument ‘St. Joan de Deo’ aan de Papenhulst 26 in Den Bosch in 1960. Collectie: Erfgoed 's-Hertogenbosch
Foto van het rijksmonument ‘St. Joan de Deo’ aan de Papenhulst 26 in Den Bosch in 1960. Collectie: Erfgoed 's-Hertogenbosch

Den Bosch Toen en Nu: voormalig ziekenhuis aan de Papenhulst

Historie

DEN BOSCH | De tijd staat niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen nagenoeg intact gebleven. In deze rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

Rijksmonument ‘St. Joan de Deo’ - het voormalige ziekenhuis aan de Papenhulst 26 in Den Bosch - is gesticht in 1856 door de broeders van Barmhartigheid van Sint Joannes de Deo, die als lijfspreuk voerden Caritas Christi Urget Nos (de liefde van Christus drijft ons). 

Het complex aan de Papenhulst werd gerealiseerd in 1914, het werd enige malen uitgebreid. De ziekenbroeders richtten zich op de verzorging van de meer welgestelde (rijke) Bossche bevolking. In die tijd kende de ziekenzorg nog een scheiding naar geslacht. Mannelijke patiënten werden verpleegd in Joannes de Deo, vrouwen in het Carolusziekenhuis. 

Eind 1963 beëindigden de broeders hun werkzaamheden in het ziekenhuis. Ze leggen zich toe op ‘missie-activiteiten’ in Afrika en geven de taken over aan de Zusters van de Heilige Carolus Borromeus uit Trier. Op dat moment telde ‘Joan de Deo’ nog 100 personeelsleden (waaronder 16 religieuzen) en had het ziekenhuis een capaciteit van 110 bedden. Tijdens het ‘bewind’ van de broeders zijn 100.000 patiënten verpleegd en klinisch behandeld in Ziekenhuis Joan de Deo. De poliklinieken werden sinds 1945 door niet minder dan 250.000 patiënten bezocht. Op 14 december 1963 nam het Bossche gemeentebestuur officieel afscheid van de Broeders van St. Joan de Deo. De stad Den Bosch gaf als afscheidscadeau 8000 gulden voor een orgel in het juvenaat van de congregatie in Herwaarden. 

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl. Iedere donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) een nieuwe ‘toen en nu’ foto.

Foto van het rijksmonument ‘St. Joan de Deo’ aan de Papenhulst 26 in Den Bosch anno 2022. Collectie: Erfgoed 's-Hertogenbosch