Alexander Meijring en zijn zoon Jos waren succesvol in hun winkel met luxe artikelen als kristal en porselein. Ze waren hiermee hofleverancier.
Alexander Meijring en zijn zoon Jos waren succesvol in hun winkel met luxe artikelen als kristal en porselein. Ze waren hiermee hofleverancier. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: winkelier in kristal en porselein Meijring

Historie

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Het graf van de familie Meijring is één van de rijksmonumenten van begraafplaats Orthen. In het graf liggen Alexander Ferdinand Meijring, zijn vrouw en nog enkele familieleden. A.F. Meijring werd in 1840 in Meppen (Duitsland) geboren. Toen hij negenentwintig jaar oud was, trouwde hij in Den Bosch met de acht jaar jongere Henrica Halewijn. Ze kregen samen één kind: Josephus.

Meijring had in die tijd drie huizen aan de Schapenmarkt in bezit, de Regenboog, het Klein paradijs en het Groot paradijs. Van die drie panden maakte hij één groot winkelpand waarin hij luxe artikelen als porselein en kristal verkocht. Hij voerde het predicaat hofleverancier en had ook een winkel in Tilburg. 

Jos Meijring

Hun zoon Jos nam de winkel later over. Daarnaast was Jos Meijring op meerdere fronten actief in de Bossche gemeenschap. Zo was hij voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken district ’s-Hertogenbosch en president van het College van Regenten der Godshuizen. Ook was hij lid van de Bossche gemeenteraad en van de Staten van Noord-Brabant. Voor zijn werkzaamheden werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en begiftigd met de Gouden Eremedaille ‘Pro Ecclesia et Pontifice’.

Onfortuinlijk

Jos Meijring was twee keer getrouwd. Zijn eerste vrouw, Elisabetha Suijs overleed al toen ze achtentwintig was. Zijn tweede vrouw was Josepha Haesaert, die in 1934 overleed na een lang ziekbed. Meijring kreeg één zoon, die slechts één jaar oud werd. In 1916 liet hij in Helvoirt een zomerhuis ‘De Sparren’ bouwen. In het jaar dat zijn tweede vrouw overleed, ging hij wonen in een nieuw gebouwde woning aan de Vughterstraat. Uiteindelijk overleed Jos Meijring toen hij drieëntachtig was.

Rijksmonument

Het graf van de familie Meijring is gebouwd na het overlijden van Alexander in 1918. Het hardstenen graf bestaat uit een iets aflopende tombe met een tweezijdig afgeschuinde grafplaat. Deze wordt aan drie kanten omgeven door een hardstenen afscheiding met hoekpaaltjes. De achterwand van het graf is een getrapt oplopende stèle met sober geornamenteerde klauwstukken. Op de linkerzijde van de grafplaat is in reliëf een kelk aangebracht. Het graf is een rijksmonument vanwege de bijzondere uitdrukking in de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur.