Bescherming bomen Parade

DEN BOSCH | In het najaar van 2021 heeft de gemeente nieuwe bomen op de Parade geplant. In de binnenste rij van het carré staan lindes en in de buitenste rijen iepen. De gemeente treft verschillende maatregelen om de bomen zo goed mogelijk te laten groeien.

Zo is er onlangs een ‘boomjuk' om elke boom geplaatst om ervoor te zorgen dat de boom stevig staat en niet aangereden wordt. Ook wordt met behulp van sensoren de vochtigheid en voeding van de bodem in de gaten- gehouden. Zo kunnen de bomen in droge perioden snel de juiste hoeveelheid water krijgen.
Vanaf deze week gaat de gemeente de stammen van de bomen op de Parade ook preventief behandelen met zogenaamd ‘bomenwit'. Bomenwit voorkomt dat de nog jonge bast van de bomen scheurt door langdurige blootstelling aan zonlicht en warmte. De onderste meters van de stam worden ingestreken met het bomenwit. Dit voorkomt uitdroging van de stam, maar ook de groei van schimmels. Deze behandeling is overigens eenmalig. Het bomenwit verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Op den duur beschermen de dichtgegroeide boomkronen de stam tegen langdurige blootstelling aan zonlicht.